Hlavní obsah

Miminko mělo zlámané nohy a krvácelo do mozku. Může za to doktor a nevlastní syn, hájí se otec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ve zuboženém stavu skončila v péči brněnských lékařů teprve několikatýdenní holčička. Za svůj krátký život prožila tolik bolesti jako jiný nezažije za celá desetiletí. Popis jejích zranění by vydal na několik odstavců, měla zlomená žebra, zlomené nohy a krvácela do mozku. Podle obžaloby jí zranění způsobil vlastní otec.

Muž čelí obžalobě z těžkého ublížení na zdraví a týrání. Video: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová posadila na lavici obžalovaných sedmadvacetiletého muže, který měl se svou novorozenou dcerou v bytě na Brněnsku zle nakládat. Na péči o dítě zůstal sám poté, co jeho družka skončila pár dní po porodu v nemocnici s mrtvicí.

„Když dcera plakala, nejspíš s ní prudce třásl, stlačoval jí hrudník, házel na postel a kroutil končetinami,“ konstatovala v obžalobě Zámoravcová, která čin kvalifikovala jako ublížení na zdraví a týrání.

Lékaři děvčátko přijali ve chvíli, kdy už měla otok mozku a křeče. V důsledku zranění jí část mozkové tkáně odumřela a dívka trpí epileptickými záchvaty. „Poškozením mozku byl bezprostředně ohrožen její život, bez neurochirurgické operace by zemřela. Obžalovaný si toho musel být vědom s ohledem na intenzitu útoku směrem k bezbrannému kojenci neschopnému se bránit,“ dodala žalobkyně.

Řekli mi, že to jsou jen prdíky a že mám koupit kapky
obžalovaný

Muž před soudem svou vinu odmítl. „O dceru jsem se staral, krmil jsem ji, chystal mléko, přebaloval. Mám zkušenosti s péčí o děti,“ řekl před soudem muž mající tři děti, přičemž dvě starší už roky neviděl a k nejmladší dceři má soudní zákaz přiblížení.

Zlomeniny nohy podle muže mohl způsobit lékař v nemocnici. „Dcera měla zakřivenou nožičku, chodili jsme do nemocnice na sádrování. Tam ji ten doktor chytil a lámal ji. Špatně s dcerou zacházeli,“ nabídl své vysvětlení.

Přijde mi absurdní, aby jí lékař při sádrování takto zlomil nohu
znalec

Další zranění pak prý mohl způsobit náctiletý syn jeho družky, který také v bytě bydlel. „Šel jsem umýt schody a pak jsem uslyšel pláč. Nachytal jsem ho, jak na ni křičel a nadával, já nevím, co s ní udělal. Pak měla takové divné stavy, třásla se jí ruka nebo noha, tak jsme jeli do nemocnice. Tam mi ale řekli, že to jsou jen prdíky a že mám koupit kapky,“ vypověděl muž.

Znalec: Údery, došlapy, třesení

Před soudem pak popsal situaci jak z nepovedené novely, která podle něj vedla k tomu, že nevlastní syn měl motivaci novorozenou dívenku zranit. Syn jeho družky a mužova sestra se totiž měli dát na několik dní dohromady, což jim ovšem zakázal s tím, že to nejde, neboť jsou rodina. Proto prý mohl být zhrzený nevlastní syn schopen dítě i zabít, aby vztahu už nic nestálo v cestě.

Na přetřes přišly i další rodinné vztahy. „Můj otec teď sedí, protože obtěžoval moje sestry. Já sám jsem byl jako malý týraný,“ uvedl obžalovaný. Na otázku, zda náhodou sám nebyl odsouzen za dřívější týrání družky, se nejprve vykrucoval. „To nebyla pravda. No jen jsem jí napleskal, chtěla totiž zabít mojí další dceru,“ vyrukoval pak s odpovědí.

Trestní senát v čele s Ditou Řepkovou ještě vyslechl soudního lékaře, podle kterého zranění odpovídala prudkému třesení, zlomeniny byly po úderech nebo došlapech na končetiny. „Poškozená měla skutečně vrozenou vadu na noze, ale ty zlomeniny byly v jiné oblasti. A přijde mi absurdní, aby jí lékař při sádrování takto zlomil nohu,“ řekl znalec.

Případ bude pokračovat výslechy dalších svědků a znalců.

Američanka stráví zbytek života ve vězení za vyhladovění dcery k smrti

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám