Hlavní obsah

Migranti se vezli v nápravě kamionu, objevili je u Lanžhota

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velmi nebezpečná cesta dvojice cizinců skončila v pondělí odpoledne na bývalém hraničním přechodu Lanžhot u dálnice D2 ze Slovenska. Hlídka jihomoravské cizinecké policie tam v konstrukci podvozku kamionu s bulharskou registrační značkou objevila dvě osoby. Muži, kteří na nápravě riskovali vlastní životy ve věku čtyřicet jedna a patnáct let byli bez dokladů a přiznali, že pocházejí z Libye.

Foto: Policie ČR

Zadržení migranti byli bez dokladů. Tvrdí, že cestují z Libye.

Článek

„Policisté migranty zajistili a zjišťují okolnosti jejich cesty. Především se budou zajímat, kdy a kde se do podvozku náklaďáku dostali a zda o jejich hazardérském počínání měli informace šedesátiletý bulharský řidič kamiónu a jeho o čtyři roky starší spolujezdkyně. Podobných nelegálně cestujících cizinců zadrželi cizinečtí policisté v minulých dnech několik,“ uvedl k případu nebezpečného cestování, které však není ojedinělé, policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Foto: Policie ČR

Zadržení migranti byli bez dokladů. Tvrdí, že cestují z Libye.

Policisté se právě na nelegální migraci především na páteřních komunikacích zaměřují. Vedle standardních hlídek cizinecké policie je denně nasazována mobilní jednotka cizinecké policie, která se právě na vyhledávání migrantů mimo jiné specializuje. Policisté při práci využívají také technické prostředky, jako například detektor tlukotu srdce. Pracují rovněž s informacemi od slovenských či rakouských kolegů.

Při kontrole na dálničním odpočívadle našli celníci v kamionu tři Afghánce

Krimi

Jen na jihu Moravy byly v letošním roce zadrženy více než tři desítky cizinců. V celé republice pak skoro sto padesát. Nejvíce jich pochází z Afghánistánu. „Většina z nich pak cestovala buď na ložné ploše kamiónů, či podobně jako v pondělí zajištěná dvojice, na jeho podvozku,“ doplnil mluvčí.

Pět Afghánců na Rychnovsku

Další migranty, cestující v kamionu bez vědomí řidiče, zadržela cizinecká policie v Lipovce na Rychnovsku. Pět Afghánců ve věku 18-23 let jelo v nákladovém prostoru.

Předložili doklady totožnosti žadatele o azyl v Rumunsku a Bulharsku a podle policie směřovali dále do západní Evropy. Policisté jim předali rozhodnutí o povinnosti opustit území ČR a muži byli umístěni v Záchytném zařízení pro cizince.

Reklama

Výběr článků

Načítám