Hlavní obsah

Mezinárodní gang dostal tresty za převedení stovek Čečenců

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Členové mezinárodního gangu převaděčů dostali v úterý u karvinského okresního soudu několikaleté tresty vězení za převedení stovek běženců - zejména Čečenčů. Pašovali je od října 2004 do února 2005 přes Českou republiku do Rakouska, než je policejní komando pozatýkalo.

Článek

Organizovaná skupina působící v Česku, v jejímž čele stál 28letý Ukrajinec Andriy Samosenko, na tom vydělala nejméně 1,5 miliónu korun. Hlava gangu - Samosenko - proto odešel od soudu s pětiletým trestem vězení. Další členové skupiny - dva Češi, jedna Češka a jeden Rus - si vyslechli nepodmíněné tresty od 2,5 do 3,5 roku. Policejní útvar pro odhalování organizovaného zločinu jim při razii zabavil značné částky v korunách, eurech a dolarech, nelegálně držené zbraně, auta a přístroje na noční vidění.

Členové bandy spolupracovali s polskou stranou, s muži přezdívanými Alim a Alexejem. Ti jim běžence, mezi nimi i malé děti, z Polska předávali.

Mezinárodní skupina si běžence převzala v noci v Karviné nebo Českém Těšíně po překročení česko-polské hranice a převážela je v osobních autech do jižních Čech k rakouským hranicím. Tam je v noci navedli, a řekli jim, kudy se mají dostat přes hranice na bohatý západ. Podle soudu vybíral gang od jednoho běžence za převedení v průměru 350 eur. Několik běženců však chytila česká nebo rakouská pohraniční policie.

Skupinu usvědčily odposlechy

Gang usvědčily zejména odposlechy mobilních telefonů a pozdější policejní sledování. V odposleších se podle státního zástupce domlouvali o počtu běženců, jako o pokládání koberců nebo podlahy. Počet běženců udávalo číslo, kolik má být položeno metrů čtverečních koberců nebo podlahy. Řidič, který běžence v autě převážel, si vydělal za jednu jízdu od 200 do 300 eur.

"Soud musí s podivem konstatovat, že se do této činnosti klidně zapojili i bezúhonní čeští občané," podotkl po vynesení rozsudku předseda senátu Kamil Babušek. Češka, která byla členkou gangu, se údajně do jeho šéfa zamilovala a proto bezmezně plnila jeho pokyny. Často jela v roli takzvaného předjezdce, aby případně upozornila na policejní kontrolu. Podle žalobce navíc hlavní organizátor Samosenko uzavřel v Česku fiktivní manželství, aby získal trvalý pobyt. Podmíněné tresty u soudu dostalo i dalších šest lidí, například dva pražští taxikáři, kteří se do některých akcí zapojili.

Samosenko ve své závěreční řeči tvrdil, že k převádění ho donutila čečenská mafie, která působí v Polsku. "Vymáhali po mně dlužnou částku, vyhrožovali mé rodině," zdůvodnil, proč se do pašování lidí zapojil. Všichni hlavní organizátoři se na místě proti trestům odvolali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám