Hlavní obsah

Mezi plasty na třídicí lince v Třebíči projížděla lidská lebka

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část lidské lebky bez spodní čelisti se objevila před týdnem na pásu třebíčské linky na třídění odpadu. Případu se ujala policie, ale jak Právu řekla její krajská mluvčí Dana Čírtková, zatím bez stanovení právní kvalifikace. V první řadě totiž musí antropologové lebku prozkoumat.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V této chvíli je velmi těžké říci v podstatě cokoli. Předpoklad je, že jde o ostatek. Až antropologové určí stáří, budeme zkoumat, odkud se lebka mohla do odpadu dostat,“ poznamenala policejní mluvčí.

Lebka, která nenesla známky hrubého násilí, přicestovala na třídičku v kontejneru na plastový odpad. Dopátrat se jejího původu nejspíš ztíží i fakt, že kvůli poruše lisu linka na třídění plastů stála a odpad z celého Třebíčska se dva dny hromadil.

Na lidské ostatky se při zemních pracích, zejména v okolí kostelů či bývalých hřbitovů občas narazí: na takové situace však pamatují předpisy. Ty by porušil i člověk, který by se kvůli obavám z archeologického zkoumání tímto způsobem zbavil nečekaného objevu. Nález též může souviset s násilným trestným činem, i když k takovému scénáři zatím žádné poznatky nevedou.

Například za hanobení lidských ostatků ale pachatel může skončit až na dva roky ve vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám