Hlavní obsah

Matka silničního piráta podala trestní oznámení na soudce, od kterého dostal 15,5 roku vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Matka Martina Nováka, silničního piráta, který dostal u Krajského soudu v Brně za nehodu 15,5 roku vězení, podala trestní oznámení na soudce Aleše Novotného. Ten Nováka odsoudil loni v listopadu, trest mu pak snížil Vrchní soud na 6,5 roku. Matka tvrdí, že soudce přispěl ke smrti jejího syna, jenž zemřel o Velikonocích.

Foto: Petr Marek, Právo

Martin Novák u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

„Trestní oznámení na soudce Novotného jsem podala proto, že rozsudek je nespravedlivý,“ řekla TV Nova matka Martina Nováka. Podle ní syn neunesl rozsudek 15,5 roku a psychicky se zhroutil.

Novák zemřel o Velikonocích v nemocnici, podle známých měl dlouhodobé problémy s alkoholem. Podle dřívějších informací Novák prohlásil, že do vězení nikdy nenastoupí a raději se upije k smrti.

Vrchní soud v Olomouci poslal Nováka do vězení na 6,5 roku na konci února.

„Úmysl někoho usmrtit nebyl obžalovanému prokázán. Z důkazů však jednoznačně vyplývá, že dopravní nehodu chtěl způsobit, přičemž si musel být vědom toho, že při ní může dojít k těžké újmě na zdraví. Navíc věděl, že v dodávce sedí větší množství lidí,“ vysvětlil tehdy předseda senátu Štefan Škadra. [celá zpráva]

Automechanik s jaguarem

„Nikoho jsem nechtěl usmrtit ani jsem nikomu nechtěl ublížit. Ty lidi jsem vůbec neznal. Nikdy předtím jsem je neviděl. Byla to normální potyčka. Oba jsme vjeli do jednoho pruhu. Já jsem chtěl dodávku předjet, nestihl jsem to však a drcli jsme do sebe. A snížení trestu? Super. Půjdu hned slavit,“ řekl po vyhlášení únorového verdiktu Novák. [celá zpráva]

Původně ho Krajský soud v Brně poslal za pokus o vraždu na 15,5 roku do vězení. Z výsledků vyšetřování vyplynulo, že se Novák v srpnu 2013 pohádal s přítelkyní a jel za ní svým jaguarem urovnat spor. Při jízdě v koloně aut se ale údajně choval agresivně. Sám soudu popsal, že nedával příliš pozor na řízení, kvůli čemuž na něj začala dělat šestičlenná posádka sousední dodávky údajně posunky. V místě, kde se silnice rozšiřuje na dva pruhy, ji Novák dojel a nevybíravým manévrem vytlačil na betonová svodidla. Dva lidé se zranili.

Řidič u soudu mimo jiné prohlásil, že má 20 let řidičský průkaz a nikdy neměl žádnou nehodu. Sám sebe pak označil za obyčejného automechanika a jaguar prý koupil za cenu ojeté fabie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám