Hlavní obsah

Matka se zpovídá z vraždy novorozence, dala mu na hlavu igelitový pytel

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Vraždu novorozené holčičky, jejíž tělíčko našli policisté zabalené v několika igelitových pytlích a odhozené na kompostu u rodinného domu v Jablonném v Podještědí na Českolipsku, rozplétal ve středu senát libereckého krajského soudu.

Článek

Na lavici obžalovaných usedla 41letá matka dvou dětí Iveta Opršalová. Obžaloba jí klade za vinu, že 1. června 2009 porodila u lesa v Jablonném v Podještědí zdravou holčičku. Bezprostředně po porodu jí podle spisu na hlavičku nasadila igelitový pytel a tak ji udusila.

Tělíčko do igelitového pytle poté zabalila, odnesla domů a uložila do skříně v ložnici. Každý den pak na rozkládající se tělo přidávala další igelitovou tašku, neboť se zápach šířil celým bytem. Ostatky objevil přítel obžalované doma ve skříni. Po odkrytí uviděl rezavé chloupky a v domnění, že je to mrtvý pes, je zakopal na zahradě na kompostu. Tam mrtvolku objevila policie poté, co ji anonymní telefonát na případ upozornil.

Říkala mi, že má nemocný močový měchýř. Ptal jsem se jí, jestli je těhotná, když jí rostlo břicho, ale tvrdila, že ne, že její tělo zadržuje vodu.
otec dítěte

Obžalovaná žena odmítla před soudem vypovídat, soud nečetl ani její výpověď z přípravného řízení. Žena byla v době porodu vdaná, ale žila se svým přítelem. Tomu těhotenství zatajila.

„Říkala mi, že má nemocný močový měchýř. Ptal jsem se jí, jestli je těhotná, když jí rostlo břicho, ale tvrdila, že ne, že její tělo zadržuje vodu,“ popsal u soudu otec dítěte. Změnu svého stavu po porodu vysvětlila žena tak, že byla na cévkování a lékaři jí z těla odvedli vodu. To, že na zahradě zakopal mrtvolku svého dítěte, se údajně dozvěděl až od policie. „Pak už jsem ji neviděl, nikdy jsme spolu o tom nemluvili,“ řekl u soudu.

Trpí poruchou osobnosti

Soudní znalci z oboru psychiatrie a psychologie shledali u ženy poruchu osobnosti. V době činu ale měla zachovány všechny rozpoznávací schopnosti. Podle znalců z oboru soudního lékařství se dítě narodilo zdravé a donošené.

V době porodu vážila holčička 2700 gramů a měřila 49 centimetrů. V krvi dítěte nalezli znalci 0,97 promile alkoholu, což mohlo být způsobeno buď rozkladem těla anebo požitím alkoholu matkou před porodem.

Soud během středy vyslechne svědky, ve čtvrtek jsou na programu výslechy soudních znalců. Podle předsedy senátu Petra Neumanna však ani ve čtvrtek patrně rozsudek nevyhlásí.

Reklama

Výběr článků

Načítám