Hlavní obsah

Matka mučila syna, lámala mu prsty a kousala ho, od soudu odešla s podmínkou

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Slzy s radostným úsměvem se střídaly ve tváři devětadvacetileté Hany S., která opustila soudní síň hradeckého krajského soudu s podmínečným trestem za týrání a bití jejího syna. Ženě, která před soudem přiznala svou vinu a jejím největším snem je nyní být znovu se svými dětmi, soud uložil tříletý trest s pětiletou podmínkou a dohledem.

Matka týrala dítě, dostala nízký trestVideo: Novinky

 
Článek

Matce soud navíc zakázal požívání alkoholu a nařídil jí docházky k psychologovi, psychiatrovi a do poradny. Rozsudek nabyl po soudním líčení právní moci. Státní zástupce, zástupkyně poškozeného i obžalovaná se vzdali práva na odvolání.

Žena podle obžaloby nezvladatelného a hyperaktivního syna několikrát neadekvátně trestala a jednou jej dokonce velmi silně zbila z malicherného důvodu. Chlapec pak musel být na týden hospitalizován v nemocnici.

Foto: René Chvalina, Právo

Obžalovaná Hana S. se svou obhájkyní u hradeckého soudu.

„Dítě ponižovala nadávkami. Také ho nepřiměřeně fyzicky trestala. Zejména vařečkou a proutkem. Dítě kousala a házela s ním tak, že naráželo na pevné předměty. Vše pak vyvrcholilo v jednání ze srpna loňského roku, kdy utrpěl velmi závažné následky, naštěstí nebyly pro něho trvalé,“ uvedl státní zástupce Milan Šimek. Státní zástupce rozhodnutí soudu okomentoval tím, že verdikt je v souladu s jeho návrhem.

Už rok abstinuji, mám dvě zaměstnání a udělám vše, aby se ke mně mohly děti vrátit.
Odsouzená

„Obžalovaná splnila všechny podmínky, aby bylo možno využít podmíněného trestu. Její chování bylo vyhodnoceno jako zkratkovité se sníženou příčetností,“ dodal Šimek.

Podle soudce byla žena po rozvodu v tíživé sociální situaci, kterou nedokázala sama vyřešit. Místo pomoci jejího exmanžela se dočkala jen naschválů a očerňování.

„Soud musel přihlédnout zejména k osudu dětí. Děti se na matku moc těší a mají jí rády. Vztah se výrazně zlepšil i s jejím synem. Pokud by soud potrestal obžalovanou nepodmíněným trestem, bylo by dětem znemožněno navázat jakýkoliv vztah k matce. Děti by musely zůstat u pěstounů natrvalo. Matka se nyní maximálně snaží svou vinu napravit. Chodí k psychologovi, psychiatrovi a také do poradny,“ odůvodnil své rozhodnutí soudce Mráka.

To myslím smrtelně vážně a teď už zmizte.
Soudce k rozsudku<br/>

„Už rok abstinuji, mám dvě zaměstnání a udělám vše, aby se ke mně mohly děti vrátit,“ uvedla Hana S.

Soud uznal, že je téměř nemyslitelné, aby se o děti staral jejich otec. „Je to pro vás poslední šance paní obžalovaná. Pokud nyní zklamete, o děti definitivně přijdete. Pokud nedodržíte veškerá nařízená opatření, tak půjdete do vězení,“ vzkázal soudce Haně S. s tím, že se musí bezpodmínečně vzdát požívání alkoholu a zdržet se užívání všech návykových látek.

„To myslím smrtelně vážně a teď už zmizte,“ vyprovodil odsouzenou ze síně soudce Mráka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám