Hlavní obsah

Matka měla novorozeně udusit a pohodit u řeky. Žalobkyně pro ni žádá 17 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla tma, když bezdomovec František objevil loni v prosinci u řeky Ohře v Karlových Varech plátěnou tašku, ve které bylo cosi zabaleného ve dvou igelitkách s logem supermarketu. Myslel si, že je to kuře, ale když sáhl dovnitř a za nožičku vytáhl mrtvé miminko, vyděsil se.

Policie obvinila ženu z vraždy novorozenceVideo: Policie ČR

 
Článek

František tašku poponesl k lavičce u cyklostezky, kde ji nechal ležet, a utekl. Druhý den ji tam našly pejskařky.

Těhotenství tajila

Podle závěru policejních vyšetřovatelů čerstvě narozenou holčičku měla zabít její matka. Na čtyřiatřicetiletou cizinku podala minulý týden státní zástupkyně obžalobu za závažný zločin vraždy dítěte. Jako trest pro ni navrhuje 17 let vězení. Soud by měl případ začít projednávat začátkem příštího roku.

Mladá Lotyška po utajovaném těhotenství porodila v hotelovém pokoji v Karlových Varech donošené a zcela zdravé dítě. To se stačilo jen párkrát nadýchnout, než mu matka měla ukončit život.

Pes, který napadl na Petříně čtyřleté dítě, je chtěl zabít, řekla matka u soudu

Krimi

„Bezprostředně po porodu vložila novorozenci do úst utěrku a následně mu ústa, nos a oči přelepila izolační páskou. Kolem krku mu ještě omotala a utáhla pupečník,“ popsal krajský policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Foto: Policie ČR

Policie obvinila ženu z vraždy novorozence.

Poté měla žena dítě omotat ručníkem, zabalit do dvou igelitek a vložit do plátěné tašky. Tu pak podle policie nechala i s novorozencem několik hodin v pokoji a pak ji odnesla k řece a odložila u stromu v křovinatém porostu. A právě tam dítě našel František H.

„Mně to připadalo jako zabalené kuře. Když jsem pak vytáhl lidské tělíčko, lekl jsem se. Vrátil jsem ho zpátky a tašku nechal ležet u lavičky. Bál jsem se to oznámit, protože s mým trestním rejstříkem bych z toho mohl čekat jen oplétačky a další trable. Určitě by mě hned podezřívali, že jsem dítě zabil já,“ vysvětlil muž, proč hrůzný nález zatajil.

Záměna dětí ve španělské porodnici: Myslel jsem, že se to děje jen ve filmech, řekl otec

Evropa

Že to s ním pořádně zacloumalo, potvrdili i jeho kamarádi. „Byl z toho vyklepanej jako ratlík. Měl taky hroznej strach, že po něm policajti půjdou,“ uvedl jeden z nich.

Matku dítěte kriminalisté vypátrali během tří týdnů. Popřela, že by dítěti ublížila. Tvrdila, že u porodu asistovala její údajná kamarádka.

Nedaleko je babybox

„Já jsem hned potom omdlela, a když jsem se probrala, byla pryč i s dítětem,“ hájila se cizinka a uvedla i její jméno, podle kterého policisté ztotožnili ženu z jiné části republiky. Ta vyšetřovatelům řekla, že obviněnou vůbec nezná a s je­jím porodem či smrtí dítěte nemá vůbec nic společného. Žádný jiný důkaz o tom, že by tehdy byla přítomna porodu na hotelovém pokoji, není.

Jak Právo dále zjistilo, asi kilometr od místa, kde žena porodila, je umístěn babybox, který umožňuje ženám v bezvýchodné, zoufalé sociální situaci anonymně odložit své dítě.

Do babyboxu někdo odložil holčičku, pupečník měla podvázaný gumičkou do vlasů

Domácí

„Kdyby tam holčičku vložila, žádný trest by jí nehrozil. Navíc to dítě mohlo žít v náhradní péči,“ upozornila žalobkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám