Hlavní obsah

Máte skoro milion v bitcoinové peněžence, lákal podvodník. Žena si nainstalovala, co potřeboval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak lákavá byla pro šedesátnici ze Šumperka vidina snadného zisku téměř jednoho milionu korun, že poskytla podvodníkovi všechny údaje, které potřeboval, aby se dostal na její účet. Nakonec ji připravil o 40 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O dalším z řady podvodů, kdy lidé z neopatrnosti poskytnou podvodníkům citlivá data, Novinky informovala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Muž, který mluvil plynně česky bez jakéhokoli přízvuku, nešťastnici kontaktoval telefonicky v průběhu letošního února v místě jejího bydliště v Šumperku. Sdělil jí, že má v bitcoinové peněžence uloženou hotovost 950 tisíc korun, čemuž uvěřila.

„Dál jí řekl, že pokud si chce peníze nechat převést na svůj účet, je nezbytné, aby si nainstalovala programy pro vzdálený přístup,“ popsala mluvčí.

Jakmile měl podvodník, co potřeboval, přiměl ženu, aby se přihlásila do svého bankovního účtu. „Poté se řídila jeho pokyny a potvrzovala, co jí bylo řečeno. Následně ale zjistila, že jí z účtu zmizelo dvacet tisíc korun. Stejnou sumu pak pachatel získal díky tomu, že se vydával za poškozenou a přitom využil její fotografie z občanského průkazu a sjednal u nebankovní společnosti půjčku na výše uvedenou částku,“ popsala Zajícová.

Policisté opakovaně radí, aby si lidé za žádných okolností nestahovali do počítačů či mobilů aplikace doporučené z nedůvěryhodných zdrojů a nevyplňovali do nich citlivá data.

Žena dělala hloupou a nahrála si hovor s kyberšmejdem

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám