Hlavní obsah

Máte propadlou licenci na programy, oznámil podvodník ženě, aby se jí dostal na účet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když ženě z Břeclavska o víkendu zazvonil telefon a volající jí jménem počítačového gigantu oznámil, že užívá počítačový systém s propadlou licencí, žena se nejspíše zastyděla a chtěla věc vyřešit. Netušila, že mluví s podvodníkem a v sázce jsou její peníze.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

„Podvodník hned nabídl řešení. Za spolupráce s poškozenou nainstalovali do jejího mobilního telefonu i počítače software na vzdálenou správu. Potom žena aktivovala podvodníkem zaslaný odkaz a vyplnila požadované údaje k platební kartě a přihlásila se do internetového bankovnictví,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Slova o propadlé licenci tak jen ukrývala starý známý podvod, jehož cílem je odevzdat podvodníkovi správu nad svým účtem.

A tam se za chvíli začaly dít věci. Přistálo tam sto tisíc korun. „Údajný počítačový specialista příchod peněz vysvětlil jako nastraženou past na hackery,“ řekl mluvčí. Podvodník ještě potřeboval otevřít cestu k odesílání peněz a chtěl za pomoci ženy z účtu odeslat devatenáct tisíc. V tu chvíli naštěstí zakročila banka a pro podezřelé transakce účet zablokovala.

„Své klientce banka s největší pravděpodobností zachránila přinejmenším veškeré prostředky vložené na účtu. Ty obvykle podvodníci velmi rychle převedou na jiné, obvykle kryptoměnové účty,“ dodal mluvčí. Právě před podobnými případy policisté varují, jakékoliv otevření účtu pro vzdálenou správu totiž obvykle končí okradením o uloženou hotovost, v horším případě i sjednáním úvěru jménem majitele účtu. Ten zůstane bez peněz, navíc s dluhem.

Pár telefonátů s podvodníky a 31letá žena z Plzně přišla o milion

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám