Hlavní obsah

Máte na soudu pozdrav od Masláka, oznámil uložení bomby ve Zlíně anonym

Právo, Aleš Fuksa
Zlín
Aktualizováno

Máte na soudu bombu, je to pozdrav od Masláka. Tuto výhrůžku směřoval ve čtvrtek ráno anonymní telefonát do budovy Okresního a Krajského soudu a Státního zastupitelství ve Zlíně. Budova musela být celá evakuována.

Policie evakuovala budovu soudu ve Zlíně kvůli hrozbě bombouVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Stalo se tak deset minut po začátku hlavních líčení u krajského soudu. Justiční stráž společně s policisty okamžitě evakuovala celou budovu. Opustit soud muselo asi 120 úředníků, soudců, státních zástupců, ale i obžalovaných.

Desítky kriminalistů, hasičů i městských policistů a příslušníků justiční stráže prohledávaly jednotlivé místnosti objektu i jeho okolí dvě hodiny. Nikdo však nic podezřelého neobjevil.

„Anonymní telefonát, který zavolal v 8:40 na linku 158, budeme dále prověřovat,“ uvedl policejní mluvčí Petr Jaroš.

Výhružný telefonát způsobil soudu i krajskému zastupitelství značné komplikace. „Všichni zaměstnanci i účastníci soudních sporů museli opustit budovu. Veškerá jednání u Okresního soudu Zlín či pobočky krajského soudu musela být přerušena, odjelo eskortní vozidlo s vězněnými osobami, které ve čtvrtek vypovídaly u soudu. Všechno zkolabovalo,“ konstatoval zlínský soudce Dušan Beránek.

Odjel i autobus s obžalovanými 

Z místa nahlášené bomby tak musel odjet i autobus s několika muži obžalovanými v kauze daňových úniků při nelegálním obchodování s kovy. V tomto případu se zpovídají známý zlínský podvodník Jan Švédík, Ruslan Verdijev a Milan Hampl.

Soud s trojicí „obchodníků“ začal již v úterý. Ve čtvrtek hned v úvodu hlavního líčení, pokračoval výpovědí svědka Tomáše Hrdličky. Ten si od roku 2010 odpykává dvanáctiletý nepodmíněný trest za těžké ublížení s následkem smrti, když poškozeného střelil pistolí do kolena a nechal ho vykrvácet.

Do zlínského justičního paláce se mohli zaměstnanci vracet až po půl jedenácté dopoledne, tedy zhruba po dvou hodinách od nahlášení bomby. Na tu byli všichni upozorněni vnitřním justičním rozhlasem.

Maslák dostal 10 let

Slovenského mafiána Miroslava Masláka poslal Krajský soud ve Zlíně na konci loňského listopadu do vězení na deset let za vydírání podnikatelů. Na východě Moravy působil Maslákův gang předloni od května do října. [celá zpráva]

Podle státního zástupce poškodil Maslák a jeho gang asi 25 lidí a firem, kterým způsobili škodu za nejméně 1,25 miliónu korun. Vyděračskými praktikami, například podpalováním vozidel či střelbou do rodinného domu, chtěli muži po zadlužených podnikatelích údajně dosáhnout zaplacení částky více než 12,5 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám