Hlavní obsah

Matce, která se pokusila otrávit dceru nemrznoucí směsí, hrozí doživotí

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Na zbytek života může jít do vězení osmadvacetiletá žena z Nejdku na Karlovarsku za to, že se pokusila otrávit svoji pětiletou dceru nemrznoucí směsí do chladičů aut. Plzeňská krajská státní zástupkyně Václava Brýdová podala v úterý na bezcitnou matku obžalobu pro zvlášť závažný zločin pokusu vraždy s rozmyslem na dítěti mladším patnácti let, za což jí soud může uložit i doživotní trest.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Důkazy opatřené během vyšetřování nasvědčují tomu, že se obžalovaná úmyslně pokusila usmrtit svoji dceru,“ řekla Právu žalobkyně.

O tom, že holčička přežila, hovoří lékaři jako o zázraku. Zpočátku jí žádnou šanci na uzdravení nedávali. Dnes je Terezka v pořádku a chodí zase do školky.

Policisté ženu zatkli loni v září. Podle nich se na svůj čin půl roku připravovala. V osudný den využila rozespalosti své dcery a nechala ji chemikálii vypít. Dívka se ničeho zlého neobávala, matce jednak plně důvěřovala a navíc chladicí kapalina, které vypila asi decilitr, měla nasládlou chuť.

Krátce na to se Terezka začala dusit a dostávala křeče do celého těla. Na všechny tyto děsivé reakce se její matka vydržela dívat ještě dalších pět hodin. Očekávala totiž, že dcera otravě podlehne. To se naštěstí nestalo, a tak zřejmě ve strachu o další dění začala žena zmatkovat. Zavolala proto telefonem svému známému, který jí poradil přivolat záchrannou službu.

O dceru se nyní stará otec

Dívka měla obrovské štěstí. „Máme prokázáno, že bez specializované odborné péče by zcela jistě zemřela,“ uvedla dále státní zástupkyně. Terezku přijali lékaři v nemocnici v hlubokém bezvědomí, nasadili drastickou léčbu a nakonec se jim podařilo její organismus znovu nastartovat.

Podezřelá žena se nejprve snažila policisty přesvědčit, že za otravou dcery stojí její otec. Poté, co ji policie ze zločinu obvinila, odmítla vypovídat. Motivem pokusu vraždy mohla být větší náklonnost dcery k otci než k matce. Rodiče ji měli ve střídavé péči. Teď už ji bude vychovávat otec sám.

„Ze začátku se stále po své mámě ptala. Snažil jsem se vždy převést řeč na něco jiného. Radili mi to i lékaři. Teď už je to v pohodě, ale všem nám to dalo pěkně zabrat,“ řekl otec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám