Hlavní obsah

Mariánský poutní Jednov vyděsila krvavá strouha

Právo, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prostějov

Nevídaný poplach rozčeřil v pátek před polednem jindy poklidnou atmosféru ve známém mariánském poutním místě, v Jednově na Prostějovsku. Obyvatelé nevěřícně sledovali mimořádný úkaz, když se z místní kanalizace řinuly krvavě červené prameny.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Vodu zamořilo mořidlo.

Článek

Do Jednova, části vesnice Suchdol, míří každý rok zejména v létě tisíce věřících na velké poutě. V pátek v poledne se tam začali sjíždět hasiči i experti na životní prostředí.

„Krvavě červenou vodou bez zápachu zabarvil Jednov na Prostějovsku muž, který čistil sud od mořidla na obilí. Kvůli úniku neznámé látky museli na místě zasahovat hasiči. Podle dostupných informací látka není nebezpečná životnímu prostředí. Hasiči nyní na místě ve spolupráci s pracovníky životního prostředí řeší, jak látku zlikvidovat,“ uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Krvavě zbarvená strouha protnula celou vesničku, což vzbudilo pozornost místních obyvatel. Obavy vznikly o studánku pod kostelem Navštívení Panny Marie. Studánka je veřejně přístupná, poskytuje občerstvení poutníkům, a vodě z tohoto pramene se v širokém okolí přisuzují magické účinky. Z preventivních důvodů hasiči studánku uzavřeli.

„Policisté na místě provedli šetření a zjistili, že jeden z místních občanů vyplachoval vodou 1000 litrový plastový sud, ve kterém se nacházely, podle jeho výpovědi, asi tři litry mořidla na obilí. Znečištěnou vodu pak vypouštěl do kanálu,“ upřesnila mluvčí policie Miluše Zajícová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám