Hlavní obsah

Manažer florbalistů se zpovídá ze sexuálního obtěžování svěřenců

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sedmnáct let se staral o svěřence z pražského florbalového klubu SKK Future, letos ho však deset z nich obvinilo z pohlavního zneužívání a znásilnění. Šestatřicetiletý Marek Jaroch tvrdí, že jde o mstu vyhozených hráčů a trenérů a snahu konkurence úspěšný klub zlikvidovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Marek Jaroch u soudu.

Článek

„Naprostá lež, výmysl, absolutní nesmysl,“ to byly nejčastější výrazy, jimiž se bývalý prezident klubu bránil obviněním svých svěřenců, které v pondělí začal projednávat pražský městský soud.

Státní zástupkyně jich do obžaloby zahrnula celkem deset, pouze jediný případ z prosince 2010 však označila za dokonaný čin znásilnění. Ostatní klasifikovala jako znásilnění ve stadiu pokusu, pohlavní zneužívání nebo ohrožování výchovy dítěte. I tak hrozí Jarochovi za všechny činy až deset let ve vězení.

Chlapcům bylo čtrnáct až sedmnáct

Nejstarší případ, který obžaloba klade Jarochovi za vinu, se měl odehrát v létě 2001 na soustředění klubu v Neveklově. Podle výpovědi dnes již 25letého bývalého svěřence, kterému tehdy bylo necelých patnáct let, si měl Jaroch jednu noc ke spícímu chlapci přilehnout, ukájet se jeho rukou a poté i jeho sexuálně stimulovat, dokud se hoch nezačal bránit.

Podobně, zpravidla ve spánku nebo poté, co je opil, měl Jaroch zneužívat i ostatní mladé florbalisty, ať už na soustředěních a výjezdech klubu, nebo v bytě svých rodičů, kde bydlel. Chlapcům bylo od 14 do 17 let a s výjimkou deset let starého případu se všechny ostatní odehrály v letech 2008 až 2010.

Historicky jsme se rozloučili asi se třiceti hráči právě kvůli jejich pití.
Marek Jaroch

Jaroch vidí za všemi nařčeními zhrzenost nepřijatých či vyloučených hráčů, z nichž někteří prý museli klub opustit kvůli disciplinárním prohřeškům, pití alkoholu nebo užívání drog. V pozadí stojí podle něj i bývalý trenér, který byl kvůli problémům s alkoholem vyloučen a neunesl prý fakt, že i bez něj klub slavil úspěchy v soutěžích.

Za nesmysl označil i obvinění, že chlapce před sexuálními útoky opíjel. „Vždy jsme proti alkoholu a drogám bojovali. Historicky jsme se rozloučili asi se třiceti hráči právě kvůli jejich pití, a to i za cenu toho, že někteří z nich byli talentovaní a dobří,“ uvedl Jaroch s tím, že sám pije alkohol jen výjimečně. Opilý byl v soudem probíraných případech prý jen jednou, když se alkoholem uklidňoval po předchozím slovním konfliktu s kolegou.

Netrpí žádnou sexuální poruchou

Podle znalců z oboru psychologie a sexuologie nemá Jaroch problémy s alkoholem, ani netrpí žádným druhem sexuální poruchy. „Neprokázal jsem parafilii (sexuální úchylku, pozn. red),“ uvedl spoluautor jednoho ze dvou znaleckých posudků Antonín Brzek. Také podle spoluautora oponentního znaleckého soudku Ondřeje Trojana netrpí Jaroch žádnou sexuální ani duševní chorobou.

Obžalovaný manažer klubu je podle něj normální heterosexuál a v případě, že by mu skutky obsažené v obžalobě byly prokázány, jeho motivace by musela být jiná než zdravotní problém.

Proto také nemá podle Trojana smysl nařizovat Jarochovi jakoukoli léčbu, a ačkoli je obžalovaný držen ve vazbě, na svobodě by podle lékaře nebyl nikomu nebezpečný. Hlavní líčení bude pokračovat v příštích dnech výpověďmi poškozených florbalistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám