Hlavní obsah

Málem uřízl známému hlavu. Chtěl jsem mu nahnat strach, řekl soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Trest až 20 let vězení za pokus o vraždu hrozí padesátiletému Jiřímu Bláhovi. Loni v srpnu na ubytovně ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku nožem a v těžké opilosti napadl svého známého, kterého ten den propustili z vězení. Známého podle obžaloby jedenáctkrát pořezal v oblasti krku tak, že mu málem uřízl hlavu.

Krajský soud v Liberci začal ve čtvrtek projednávat případ Jiřího BláhyVideo: Právo

 
Článek

Napadený jen dílem náhody a díky včasnému převozu a zákroku na traumatologii liberecké nemocnice útok přežil. Případem se teď začal zabývat Krajský soud v Liberci.

Bláha se s napadeným znal od vidění z práce, kde on sám pracoval jako civilní zaměstnanec, zatímco jeho známého tam vozili z věznice coby odsouzeného. V den, kdy ho z trestu propustili, se s Bláhou sešel. Společně na několika místech popíjeli a pak odešli na Bláhův pokoj na ubytovně.

Narkoman podle policie málem uškrtil spolunocležníka na záchytce

Krimi

Tady se podle Bláhy jeho známý náhle změnil. „Začal tam poskakovat a říkal mi: dneska umřeš, smiř se s tím. Stupňoval se ve mě strach o život, řvát o pomoc nemělo smysl, fyzicky jsem na něj neměl, tak jsem mu chtěl nahnat strach tím nožem,“ vysvětloval u soudu ve čtvrtek obžalovaný, jak k jeho útoku došlo. „Nebyl to úmysl, že bych ho chtěl zabít, ale byl to velký strach o život – a alkohol do toho,“ vypověděl.

Z výpovědí svědků vyplynulo, že Bláha byl v daný den s postupujícím časem stále více opilý. Známému se mimo jiné vychloubal, že je nájemný vrah a že za to seděl. Ve skutečnosti byl v minulosti souzený za loupež, krádeže, únos a vydírání, znásilnění, ublížení na zdraví nebo ohrožení pod vlivem návykové látky.

Foto: Michael Polák, Právo

Krajský soud v Liberci začal ve čtvrtek projednávat případ Jiřího Bláhy, kterému za pokus o vraždu hrozí až dvacetiletý trest odnětí svobody.

Podle znalkyně byl Bláha v těžké opilosti a jeho jednání bylo důsledkem kombinace emocí a právě opilosti. Že na známého vytáhl nůž, který si nejprve nenápadně připravil, označila jako odpovídající jednání člověka, který zažil vězeňské prostředí. „Tam vítězí ten, kdo je silnější, kdo má navrch,“ uvedla znalkyně. Proces bude pokračovat, soud příště vyslechne poškozeného.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám