Hlavní obsah

Majitelka školky se hájí u soudu kvůli týrání dětí do tří let. Studené sprchy i bití odmítá

České Budějovice

Osmatřicetiletá provozovatelka jedné jihočeské soukromé školky je obžalovaná z týrání dětí do tří let. Hrozí jí až osm let vězení. Žena měla maličké děti bít, sprchovat studenou vodou a separovat je od kolektivu. Obžalovaná u Okresní soudu v Českých Budějovicích prohlásila, že je nevinná.

Žena čelí u Okresního soudu v Českých Budějovicích obžalobě z týrání malých dětí.Video: Pavel Orholz, Novinky

 
Článek

„Celé ty roky se o ně starám jako o vlastní a hrozně se mě to dotklo. Přijde mi to hrozně líto. Jsem nevinná,“ uvedla žena u soudu.

Podle státní zástupkyně Evy Kubičkové se žena dopustila týrání celkem sedmi dětí, a to v době od září roku 2021 až do ledna loňského roku.

Některé děti podle obžaloby bila, některé podrobila studené sprše i na déle než deset minut. Další potom trestala tak, že je zavírala na chodbu stranou od kolektivu. Problémem měla být i hygiena a strava.

Otřesné poměry v soukromé školce na jihu Čech. Majitelka jde před soud za týrání dětí do tří let

Krimi

„Nechávala jednoho chlapce klečet v koutě, několikrát za týden ho potrestala pohlavkem, v jednom případě mu svévolně, bez svolení zákonného zástupce, přesněji nezjištěným způsobem ostříhala vlasy,“ uvedla žalobkyně.

Poté, co se chlapec pomočil, jej měla obžalovaná nechat sedět svléknutého na židličce v koutě herny mezi ostatními dětmi.

Zaschlá stolice ve vlasech a puse

Dalšího chlapce pak podle obžaloby předávala matce znečištěného od exkrementů. „Byl současně znečištěný zaschlou stolicí, kterou měl ve vlasech, puse, na rukou i ošacení,“ podotkla žalobkyně.

Jinou holčičku pak měla žena několikrát udeřit přes obličej. „Chovala se k nim hrubě a bezcitně,“ podotkla státní zástupkyně.

Obžalovaná žena se po otázkách soudkyně ve čtvrtek vyjadřovala i k jednotlivým bodům obžaloby. Všechny skutky odmítala. „V životě jsem nesprchovala dětičky studenou vodou,“ reagovala například na jeden z bodů.

Chlapec byl znečištěný zaschlou stolicí, kterou měl ve vlasech, puse, na rukou i ošacení
státní zástupkyně Eva Kubičková

Připustila, že na jednoho chlapečka zvýšila hlas. „Vylučuji, že bych děti bila,“ podotkla. Uvedla však, že jednu malou dívku „třepla“ přes zadek.

Chlapci, kterého ostříhala, prý padala do očí ofina a matka jí prý za to poděkovala. Zmiňovala také, že některé děti už přišly do školky se zanedbanou hygienou. Žena ve výpovědi naznačila, že někteří rodiče si stěžovali na její kolegyni.

Chlapec začal napadat svou matku

Děti si ze soukromé školky podle obžaloby odnesly následky. „Při prudším pohybu chlapec reagoval ukrýváním obličeje, stal se plačtivým, vztekal se, stranil se dospělých a schovával se za rodiče,“ zmínila jeden z případů Kubičková.

Další chlapeček pak začal svou matku fyzicky napadat s tím, že chce, aby plakala. Když ho chtěla doma sprchovat, bránil se svlékání i sprchování, hystericky plakal, sprchování připustil až poté, co se ubezpečil, že je voda teplá.

Na případ upozornili rodiče dětí, ale vypovídaly i kolegyně obžalované ze školky. Ta fungovala na jednoduché bázi, když rodiče zaplatili za měsíc asi pět tisíc.

Rodiče poškozených dětí žádají nyní od soudu odškodnění. Jeden z nich až 700 tisíc korun, když svou žádost dokládá psychologickým posudkem dítěte. Soud bude pokračovat 6. června.

Smrade, spratku, dobytku. Občas nám ostré slovo ujelo, přiznaly u soudu vychovatelky z jeslí

Krimi

Výběr článků

Načítám