Hlavní obsah

Majitelka cestovky stráví 6,5 roku ve vězení, nechala 300 lidí v Chorvatsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Trest vězení v délce 6,5 roku, který majitelce zkrachovalé cestovní kanceláře Harmonie Medical z Háje ve Slezsku Haně Vítečkové udělil loni v říjnu Vrchní soud v Olomouci, zůstává v platnosti. Rozhodl o tom Nejvyšší soud, když odmítl jako nedůvodné její dovolání. Právu to ve čtvrtek potvrdil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Článek

Vítečková, která mimo jiné nechala v Chorvatsku 300 lidí bez ubytování, ačkoli si je zaplatili, čelila 171 trestním oznámením poškozených klientů, kteří před čtyřmi lety zůstali v Chorvatsku nejen bez ubytování, ale i bez zajištěné zpáteční dopravy.

Vítečková, která pořádala ozdravné pobyty pro zdravotně postižené u Jadranu, aniž byla pojištěna proti úpadku, svým jednáním způsobila škodu ve výši 13,9 miliónu korun, dalších 4,5 miliónu dluží svým obchodním partnerům a lidem, od kterých si půjčovala na splácení dluhů.

Nebylo to podnikatelské riziko, ale hazard, shodli se soudci

Podle pravomocného rozsudku Vítečková od roku 2002 vylákala od klientů po celé republice peníze i přesto, že její kancelář byla silně zadlužena. Poškozené přitom přesvědčovala o tom, že cestovní kancelář je pojištěna proti úpadku, ačkoliv to nebyla pravda.

Vítečková se hájí tím, že nebyl prokázán její podvodný úmysl a že nebyla objektivně schopna posoudit ekonomickou situaci své firmy. Soudci to ale odmítli. Její jednání podle nich nebylo podnikatelským rizikem, ale přímo hazardováním.

Soud první instance ji poslal do vězení na sedm let za podvod a porušení povinností v řízení o konkurzu, Vrchní soud v Olomouci ponechal v platnosti pouze výrok o podvodu a trest snížil na 6,5 roku.

V dovolání žena neúspěšně namítala, že soudy její čin špatně kvalifikovaly, a požadovala nové projednání případu.

Od loňského října se Vítečková vyhýbala nástupu do vězení. Podnikatelku až letos v březnu zadržela cizinecká policie v Háji ve Slezsku na Opavsku.

Reklama

Související články

Kvůli krachu cestovky dostala majitelka sedm let

Jednatelka zkrachovalé cestovní kanceláře Harmonie Medical Hana Vítečková, která v roce 2003 nechala v Chorvatsku tři stovky klientů bez ubytování a zajištěné...

Výběr článků

Načítám