Hlavní obsah

Majitel psů, kteří pokousali školačku, zřejmě unikne trestu

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŠTOKOV

Osmatřicetiletý podnikatel ze Štokova na Tachovsku dostal šanci vyhnout se až dvouletému trestu za to, že neuhlídal své psy. Jeho rotvajleři loni v listopadu napadli osmiletou dívku a ukousli ji část ušního boltce. Zranili i jejího otce, který ji bránil. Tachovský soud rozhodl, že pokud se bude majitel psů řádně chovat po dobu jednoho roku, trestní stíhání za těžké ublížení na zdraví definitivně zastaví.

Článek

"Stíhání jsem nyní podmínečně zastavil. Pokud se dotyčný ve zkušební době osvědčí, nebude důvod v trestním stíhání dál pokračovat," řekl v pondělí Právu samosoudce Miroslav Vajgant.

Podle něho obviněný muž splnil zákonné podmínky pro podmínečné zastavení trestního stíhání. "Psy měl pojištěné pro případ právě takové nešťastné události. Když se to stalo, řádně spolupracoval s pojišťovnou, která následně vyplatila oběma napadeným odškodnění ve výši 85 tisíc korun. Nad rámec toho složil na jejich účet ještě dalších patnáct tisíc korun," zdůvodnil své rozhodnutí Vajgant.

Jak upozornil, majitel psů se nesmí v podmínce dostat do žádného dalšího maléru. "Musí se vyvarovat jakéhokoliv prohřešku, za který by mu hrozilo obvinění z trestného činu. Ublížit mu může i závažnější přestupek. Po roce si nechám zjisti, jak se choval a v případu definitivně rozhodnu," dodal Vajgant.

Psi napadli dvojici poté, co je jejich majitel vypustil z auta před svým domem. Otec s dcerou stáli opodál a psi se na ně vrhli. Neměli šanci ani utéci. Když si psů všimli, bylo už pozdě. Policisté zahájili trestní stíhání majitele psů na základě posudku znalce, který u školačky konstatoval zohyzdění části hlavy s nutností plastická operace.

Související články

Výběr článků

Načítám