Hlavní obsah

Loupili v SRN, znovu čelí obžalobě

Právo, Patrik Biskup

Na sklonku loňského roku je německý soud poslal na devět let do vězení za brutální přepadení a oloupení seniorů ve Weidenu. Od úterý čelí Martin Janouš s Martinem Hrdličkou u Krajského soudu v Plzni obžalobě z přípravy loupeže.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obžaloba je viní z toho, že společně s dalšími čtyřmi muži plánovali v říjnu a listopadu 2015 ozbrojené přepadení pracovníka bezpečnostní agentury převážející víkendovou tržbu z benzínové čerpací stanice na Chebsku.

Podle státní zástupkyně Věry Brázdové se Hrdlička podílel na organizování akce a Janouš měl být vykonavatelem. Z obžaloby vyplývá, že přepadnout strážného s kufrem plným peněz se chystali celkem třikrát, ale pokaždé jim plány zhatila neočekávaná okolnost.

Hrdličkovi jsem dlužil peníze. Když mi řekl, že si je tímto způsobem mohu odpracovat, tak jsem souhlasil jen proto, abych ho uklidnil a splacení dluhu zase na nějakou dobu oddálil.
Janoušova výpověď

Poprvé vozidlo bezpečnostní služby zaparkovalo na jiném místě, než lupiči předpokládali. Podruhé Janoušovi nešla nastartovat motorka, se kterou měl přijet na pumpu. Při posledním pokusu zase k čerpací stanici nečekaně přijela multikára odklidit napadaný sníh.

Janouš s Hrdličkou k soudu nedorazili, přes své advokáty z německého vězení vzkázali, že souhlasí s jednáním v nepřítomnosti. Hrdlička odmítl k případu na policii vypovídat. Janouš zase tvrdil, že od začátku věděl, že loupež neprovede.

„Hrdličkovi jsem dlužil peníze. Když mi řekl, že si je tímto způsobem mohu odpracovat, tak jsem souhlasil jen proto, abych  ho uklidnil a splacení dluhu zase na nějakou dobu oddálil,“ citoval předseda senátu Janoušovu výpověď z přípravného řízení.

Brutální přepadení v Německu

Podle instrukcí od Hrdličky měl pracovníka bezpečnostní služby buď střelit plynovou pistolí, nebo praštit teleskopickým obuškem a vytrhnout mu z ruky kufr s penězi. Když mělo dojít k přepadení, tak si prý vždy něco vymyslel, proč to nešlo. „Potřetí jsem Hrdličkovi už ­řekl, že končím. Že si peníze půjčím od rodiny a vrátím mu je,“ prohlásil Janouš na policii.

Hlavní líčení bude pokračovat výslechy zbývajících obžalovaných a svědků.

Že Hrdlička s Janoušem nejsou žádní svatoušci, ukázali už při loupežném přepadení v Německu, kde společně ještě s Josefem Michlem vpadli 17. září 2015 do domu 71letého obchodníka s autodíly Geralda Geberta. Několik hodin mučili seniora, jeho manželku a její devadesátiletou matku, aby z nich dostali peníze a šperky v přepočtu za 600 tisíc korun. Z domu utekli a policie je dopadla až o několik měsíců později na českém území.

Reklama

Výběr článků

Načítám