Hlavní obsah

Lobbista Janoušek stále nemusí do vězení

– Brno
Novinky, kub

Krajský soud v Brně o rok prodloužil lobbistovi Romanu Janouškovi přerušení výkonu trestu ze zdravotních důvodů. Janoušek si má odpykávat trest 4,5 roku za sražení ženy autem, rovněž usiloval o obnovu procesu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek v roce 2014

Článek

O vývoji v případu v úterý informovala Česká televize. Janoušek u soudu požádal o další prodloužení přerušení výkonu trestu odnětí svobody podle mluvčí soudu Kláry Belkovové v březnu, krajský soud o žádosti rozhodl 15. dubna. Výsledek ale dosud nemohl sdělit, protože neměl potvrzené, že usnesení bylo doručeno všem účastníkům řízení.

Janoušek v opilosti boural v březnu 2012 v pražské Michli, kdy vrazil do vozu vietnamské řidičky a ujel. Záhy zastavil na červenou, kde ho žena dostihla a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek ji nakonec autem srazil a znovu ujel.

Janoušek byl těžce závislý na alkoholu, řekl u soudu terapeut Douda

Krimi

Lobbista se v kauze snažil o obnovu procesu a rozsudek chtěl zvrátit posudky z psychiatrie, neurochirurgie a očního lékařství. Janoušek tvrdil, že měl v době nehody hematom na mozku, který mohl ovlivnit jeho rozpoznávací schopnosti.

Podle lékařů byl rovněž závislý na alkoholu, což v kombinaci s hematomem mohlo způsobit, že při nehodě špatně viděl.

Soudy už dříve Janouškovu žádost o obnovu řízení zamítly, pak se ho ale zastal Ústavní soud, podle kterého byla porušena práva na soudní ochranu. Nižší soud ale znovu obnovu procesu nepovolil.

Janoušek a spol. vysáli stovky milionů z pojišťoven, tvrdí policie a navrhla obžalobu

Krimi

Janoušek nastoupil 4,5letý trest v listopadu 2014 a ve vězení zůstal do března 2016. Potom byl ze zdravotních důvodů propuštěn na svobodu. Janoušek také v minulosti dvakrát žádal, aby mu soudy prominuly zbytek trestu. Ani jednou mu však nevyhověly.

Reklama

Související články

Janoušek se hned tak do vězení nevrátí

Lobbista Roman Janoušek se zatím do vězení nevrátí. Krajský soud v Brně má na rozhodnutí o nástupu čas do dubna příštího roku, protože v té době Janouškovi...

Zastavení stíhání Grygárka definitivně platí

Zastavení stíhání Libora Grygárka, bývalého náměstka pražského vrchního státního zástupce, je pravomocné. Rozhodnutí potvrdil po čtvrtečním neveřejném zasedání...

Výběr článků

Načítám