Hlavní obsah

Lobbista Dalík nastoupil do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odsouzený lobbista Marek Dalík v pondělí po půl čtvrté nastoupil do ruzyňské věznice. Odpyká si pětiletý trest v souvislosti s nákupem vojenských vozidel Pandur. Dalík podal proti odsuzujícímu rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu, to však nemá na nástup trestu vliv.

Záznam: Marek Dalík nastupuje do vězeníVideo: Novinky

 
Článek

Lobbista nastoupil do vězení bez jakýchkoliv slov, čekala na něj více než desítka novinářů. „Dobrý den, jdu do nástupu trestu,“ řekl Dalík po zazvonění na bránu ruzyňské věznice. Dozorce ho o pár vteřin později pustil dovnitř.

Dalík byl loni odsouzen na čtyři roky. Nejvyšší soud však rozsudek zrušil a v červenci jej vrchní soud znovu uznal vinným z podvodu. Státní zástupce pro něj navrhoval sedmiletý trest.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lobista Marek Dalík naatoupil v pondělí do věznice v Ruzyni.

Lobbista po svém prvním odsouzení strávil ve vězení čas od 1. září 2016 do 12. dubna 2017, tedy něco přes sedm měsíců.

Policisté vyšetřovali Dalíka, bývalého poradce někdejšího premiéra Mirka Topolánka (ODS), na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr. Svědek v březnu 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 miliónů eur (půl miliardy korun) za pokračování v nákupu pandurů.

Soud Dalíka nakonec poslal do vězení za to, že podváděl, když předstíral, že může zakázku ovlivnit, a pokusil se tím od zbrojařů vylákat peníze. Lobbista vinu popíral.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám