Hlavní obsah

Lihoví mafiáni v čele s Březinou měli stát připravit na daních o tři miliardy

– Olomouc • Aktualizováno
Právo, ČTK, Aleš Fuksa

Vyšetřování třímiliardového daňového úniku, kterého se měli v rámci organizovaného zločinu dopustit známý lihový boss Radek Březina se svými kumpány, míří od policie ke státnímu zastupitelství. Hlavě české lihové mafie Radku Březinovi hrozí až šestnáctileté vězení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Radek Březina u ostravského soudu, který projednával jeho pokus o uplacení dozorce.

Článek

Kriminalisté navrhují obžalovat sedm lidí z krácení daní a z účasti na organizované zločinecké skupině. Tři obvinění požádali o status spolupracujícího obviněného. ČTK to v pátek řekl státní státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Miroslav Stoklásek.

„Návrh na podání obžaloby u sedmi osob mi bude doručen v pondělí. Předpokládám, že bude obžaloba podána. Osmý obviněný zemřel během vyšetřování, u něj bude rozhodnuto o zastavení trestního stíhání,“ sdělil státní zástupce Stoklásek.

Doplnil, že po podání obžaloby bude žádat o spojení kauzy s případem nelegálních skladů s lihem, který projednává olomoucký soud.

Návrh k obžalobě je ukončením mnohaměsíční práce kriminalistů, kteří v lednu letošního roku spustili nevídanou akci Cela. Při rozsáhlém zatýkání po celé Moravě zadrželi a obvinili šestnáct osob. Část z nich se však nepodílela na daňovém podvodu, ale na ovlivňování svědků. Jejich případ policisté stále vyšetřují.

Zabavili i sklady

Žalobci kvůli této trestné činnosti zajistili majetek, který byl evidován na Radka Březinu, jeho bratra Tomáše, ale i majetek, který na ně evidován nebyl a sloužil k páchání trestné činnosti. Především to byly sklady, kde byl líh ukrýván.

Tři z obviněných jsou stále ve vazbě. Kromě Radka Březiny tam po zásahu policie skončili bývalý šéf společnosti Morávia-Chem Radovan Dalajka, její jednatel Radek Menšík i jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga, který byl již propuštěn na svobodu.

V první kauze bratrů Březinových se škodou dosahující zhruba půl miliardy korun, která je nyní u soudu, byl z vazby propuštěn bratr Radka Březiny Tomáš. Bylo to především proto, že v novém případu s třímiliardovou škodou figuruje v pozici spolupracujícího obviněného. Kromě něj spolupracuje s policií i Lubomír Kaláč, který byl hlavním řidičem navážejícím nelegální sklady.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám