Hlavní obsah

Liberečtí kriminalisté chytili drogového „top dealera“

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Liberečtí kriminalisté zadrželi 48letého muže, kterého považují za významného výrobce pervitinu pro Liberecko, Jablonecko a Semilsko. Ve své laboratoři, kterou měl zadržený muž v pronajatém bytě na sídlišti Ruprechtice v Liberci, byl schopen najednou uvařit až kilogram této drogy. Novinářům to ve čtvrtek řekl komisař, který se v Liberci specializuje na drogové delikty.

Zásah proti výrobci pervitinuVideo: Policie ČR

 
Článek

Při zadržení policií v domě v Rovensku pod Troskami u něj policisté našli půl kilogramu pervitinu a větší množství marihuany a psychotropních hub.

„Je to množství odpovídající 5 tisícům dávek, za které by vyinkasoval až 750 tisíc korun,“ sdělil ve čtvrtek na tiskové konferenci policejní komisař, který se specializuje na vyšetřování drogových deliktů na Liberecku.

Policista si z pochopitelných důvodů přál zůstat v anonymitě. Před kamerami vystupoval s černou kuklou na hlavě.

Foto: Policie České republiky

Policisté zadrželi velké množství drog a zařízení na jejich výrobu

Podle policie byl zadržený muž sám velmi silný toxikoman. Drogy užíval od začátku devadesátých let. Kvůli drogám a majetkové trestné činnosti byl už také v minulosti trestán, na svobodě je od září 2010.

V době zadržení byl ve velmi špatném zdravotním stavu. Policisté doslova uvedli, že neměl jedinou zdravou žílu. „Denně užíval až 1,5 gramu pervitinu. Podle mého názoru by zdravý člověk takové množství nepřežil,“ prohlásil kriminalista. Zadržený muž je stíhán vazebně, hrozí mu až deset let vězení.

Foto: Policie České republiky

Policisté zadrželi velké množství drog a zařízení na jejich výrobu

Pro policii je zadržení muže významné také proto, že obviněný dokázal vyrobit velké množství drog. Označují ho jako „top dealera“. Z jedné várky totiž připravil až jeden kilogram drogy.

Jaké množství vyrobeného pervitinu nad rámec zadrženého půl kilogramu se podaří muži dokázat, ukáže až další vyšetřování a výslechy desítek dealerů a odběratelů.

Drogy vyráběl v plně vybavené laboratoři v pronajatém bytě na libereckém sídlišti a na jeho aktivity upozornili sousedé, kteří z bytu cítili zápach chemikálií.

Foto: Policie České republiky

Policisté zadrželi velké množtví drog a zařízení na jejich výrobu

Policisté při domovní prohlídce kromě chemikálií na výrobu drog a 60 tisíc korun v hotovosti objevili i velké množství drobné elektroniky, kterou často zákazníci platili za dávky drogy.

Pervitin získával z léků, které si dovezl z Polska, kde není jejich prodej nijak regulován.

„Právě kvůli blízkosti hranice s Polskem je Liberec perníkové město. S drogami, jako je heroin nebo kokain, se tu prakticky nesetkáváme,“ vysvětlil policejní komisař. Liberečtí kriminalisté loni obvinili z drogových deliktů 38 lidí ve 33 případech.

Reklama

Výběr článků

Načítám