Hlavní obsah

Letadlo proletělo nad hlavami řidičů na D11. Úřad zahájil vyšetřování

Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod začal vyšetřovat incident nad dálnicí D11, kde v září velmi nízko proletělo malé letadlo. Pilot vystrašil řidiče jedoucí po dálnici a jeden z nich ho natočil na kameru.

Letadlo na D11 proletělo nad hlavami řidičůVideo: Pro Novinky Tomáš Janáček

 
Článek

„Událost nad D11 šetříme ve spolupráci s kompetentními orgány, přestože nám nebyla pozorovatelem oznámena. Vycházíme tedy z podnětu od médií,“ uvedl vedoucí letového oddělení Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod Josef Bejdák.

Pilotovi hrozí ve správním řízení mnohatisícová pokuta.

Letadlo proletělo nad dálnicí 14. září nedaleko Kostelní Lhoty. „Letadlo na D11 mě dost vystrašilo. Nebyl jsem sám – auta za mnou dost rychle také uhýbala z cesty. Zřejmě si mysleli totéž, co já – letadlo jde na přistání,“ popsal Novinkám autor videa Tomáš Janáček.

Pilot však přistát nechtěl. „Letadlo poté prudce otočilo vpravo a vzhůru. Doufám, že jsou tedy v pořádku. Pokud nacvičují přistání na silnici, nebo to byla frajeřina, tak pak díkybohu, že jsme se na té dálnici nevytřískali,“ podotkl řidič.

Letadlo vystrašilo řidiče na D11. Letělo pár metrů nad jejich hlavami

Krimi

Bejdák již v záři vysvětlil, že k projednání pochybení pilota bude záležet na tom, o jaký druh letadla jde. Pokud letadlo bude mít značku úřadu, bude to řešit Úřad pro civilní letectví. „Jestli to bude ultralehké, tak to budeme řešit ve spolupráci s leteckou amatérskou asociací,” sdělil Bejdák.

Letadlo může nad volným prostranstvím letět nejníže 150 metrů nad zemí mimo vzletu a přistání. Na obcí, městem nebo v případě většího shromáždění lidí je to pak 300 metrů nad zemí. „Nad dálnicí by platila nejnižší výška 150 metrů. Samozřejmě výjimku může tvořit třeba nouzové přistání,“ uvedl Bejdák.

Reklama

Výběr článků

Načítám