Hlavní obsah

Lékárnice dostala za kšefty se „zlatými vejci” osm let vězení

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Na osm let nepodmíněně poslal ostravský krajský soud do vězení bývalou lékárnici Ivetu Kukačkovou, která podle obžaloby několik let neoprávněně prodávala zákazníkům z Polska léky na hubnutí obsahující opiát a prodejné jen na lékařský předpis. Lékárna tak měla neoprávněně utržit asi 400 000 korun. Zboží s největší pravděpodobností skončilo za hranicemi u narkomanů.

Foto: Aleš Honus, Právo

Lékárnice Iveta Kukačková se svým obhájcem.

Článek

Mluvčí soudu Klára Kristýnová v pondělí Právu potvrdila, že soud ženě na konci uplynulého týdne vyměřil osmiletý trest. Soud ji uznal vinnou z nedovolené výroby a šíření omamných a psychotropních látek.

„Kromě trestu odnětí svobody byl obžalované uložen i zákaz činnosti na čtyři roky,“ řekla s tím, že žena po návratu z vězení nesmí pracovat tam, kde by mohla přijít do styku s léky.

Rozhodnutí není pravomocné, obžalovaná si ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Žena se u soudu ke svému jednání v plném rozsahu doznala. Proto dostala trest na spodní hranici sazby, která je v rozpětí od osmi do dvanácti let.

Mrzí mě to, přiznává lékárnice kšeftování s léky na hubnutí

Krimi

„Snažila jsem se vyhovět poptávce. Svého jednání teď hluboce lituji,“ řekla již dříve před soudem. „Byla to velká profesionální chyba,“ dodala.

Kauza odstartovala v roce 2014, kdy lékárnu v Ludgeřovicích na Opavsku navštívil Polák, který chtěl zakoupit větší množství léku Adipex Retard. Tento lék, pro který se mezi uživateli vžilo vzhledem ke tvaru a barvě pilulky označení „zlaté vejce”, slouží na podporu hubnutí.

„Bohužel ale obsahuje látku, která je silně návyková. Lék se proto může užívat v řádu dvou až tří měsíců, pak se musí vysadit, protože vyvolává závislost spojenou s psychickými a fyzickými problémy,“ uvedl státní zástupce David Bartoš.

Policie rozprášila drogový gang Vietnamců, léky dováželi z Polska v granulích

Krimi

Polák se podle něj do lékárny v dalších letech opakovaně vracel a postupně si pro léky začalo jezdit i několik jeho krajanů. Šéfce lékárny tak podle obžaloby muselo být jasné, že její zákazníci s léky dále obchodují. „Množství léků, které odebírali, zjevně nemohlo sloužit k osobnímu využití, ale k další distribuci,“ dodal Bartoš.

Obžaloba zdokumentovala, že od ledna 2014 do dubna 2017 bez předložení receptů žena prodala celkem 2307 stotabletových balení tohoto léku. „Neoprávněný zisk lékárny je tak vyčíslen zhruba na 400 tisíc korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám