Hlavní obsah

Lékaři zakázali výslech železničního sabotéra

Právo, apb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zdravotní stav osmašedesátiletého železničního sabotéra je stále vážný. Lékaři Ústřední vojenské nemocnice v Praze 6 Střešovicích stále nepovolují, aby byl vyslechnut.

Foto: Alexander Roemisch

Bruederstrasse

Článek

Muž byl do střešovické nemocnice převezen  po neúspěšném pokusu o sebevraždu při zatýkání loni v pondělí 29. prosince na Bukové hoře u Teplic nad Metují, kde chtěl vyhodit do vzduch památník česko-německého smíření. "Podle lékařů zdravotní stav podezřelého stále nedovoluje, aby byl vyslechnut," řekla ve čtvrtek Právu mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová. Policisté pachatele ve vojenské nemocnici velmi pečlivě střeží s cílem zabránit mu v opakování sebevražedného pokusu.

Příčinou zdravotních potíží atentátníka je průnik krevní sraženiny do mozku z poraněné krční tepny. Bylo to jediné vážně zranění z deseti bodných a řezných ran, které si pachatel při zatýkání uštědřil. "Doufám, že nebude ohrožen na životě. Předpokládám, že díky péči lékařů bude v pořádku," vyjádřil policejní prezident Jiří Kolář naději na dokončení vyšetřování trestné činnosti pachatele, který pět let ohrožoval na životě cestující ve vlacích, umístil nálože u hotelu Duo, na poliklinice ve Vysočanech v Praze 9 a na jiných místech. Mnohé z nich explodovaly a při výbuchu na poliklinice v roce 1999 tlaková vlna zranila několik lidí. Atentátník je podezřelý z nejméně osmnácti teroristických akcí, pokusů a hrozeb.

Delikty atentátníka byly zahlazeny

Zadržený pachatel není policií neznámý. "Minulost zadrženého není polici neznámá. Mohu jen naznačit, že je vše zahlazeno. Víc nelze říct vzhledem k tomu, že nebyly provedeny všechny procesní úkony," odpověděl diplomaticky Kolář na dotaz po kriminální minulosti železničního atentátníka. Neupřesnil jak pachatel prochází policejní lustrací a zda k zahlazení došlo v důsledku prezidentských milostí či amnestií tak, že pachatel má čistý opis trestního rejstříku, ale nikoliv výpis trestního rejstříku, ve kterém mají být i nadále evidovány zahlazené trestné činy.

Atentátník je podle psychologa a soudního znalce Slavomila Hubálka zřejmě frustrovaný ctitel starých pořádků. "Ten muž má perverzní bolševickou fantazii o tom, jak je nutné dělat pořádek," řekl psycholog ČTK loni na Silvestra. Ideologie nebyla podle Hubálka jedinou hnací silou pachatele. Stejnou měrou se na jeho chování zřejmě podílela fantazijní agrese při představě, co všechno mohl pumovými útoky způsobit.

"Muž je nešťastný a naštvaný důchodce, který má pocit, že nic v životě nedokázal. Zášť byla u něj silnější než hlad po penězích. Proto až na jednu výjimku nepožadoval od nikoho žádné peníze," řekl psycholog s tím, že se atentátník svým vnímáním světa přibližoval arabským fundamentalistům. "Choval se značně rafinovaně, spravedlnosti unikal pět let. Svou roli v jeho motivaci paradoxně hrála i jakási představa o vlastní šikovnosti," dodal Hubálek.

Reklama

Související články

Sabotér poškodil trať nedaleko Prahy

Na více než šest hodin byl v neděli zcela nebo částečně přerušen provoz na trati mezi Radotínem a Dobřichovicemi u Prahy. Důvodem byla naříznutá kolej,...

Železniční sabotér po pěti letech dopaden

Po pětiletém úsilí se policii podařilo zatknout muže, kterého považuje za železničního sabotéra. V pondělí zatčený 68letý důchodce z Prahy, který se zřejmě...

Výběr článků

Načítám