Hlavní obsah

Kvůli urážkám spolubydlícího zkopal k smrti. Soud mu potvrdil devět let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malicherný důvod v podobě vulgárních urážek vytočil sedmapadesátiletého Františka Tatára natolik, že zmlátil a zkopal spolubydlícího z ubytovny tak, že ten tři dny po útoku v nemocnici na následky zranění, která utrpěl, zemřel. Krajský soud v Ostravě agresora za to poslal loni v září na devět let za mříže. Tatár vinu přiznal, trest se mu však zdál nepřiměřeně přísný. Požadoval mírnější. Vrchní soud v Olomouci ale v úterý jeho odvolání zamítl jako nedůvodné.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Verdikt si obžalovaný nevyslechl. Na vlastní žádost se jednání u vrchního soudu neúčastnil. „Krajský soud správně zohlednil všechny polehčující i přitěžující okolnosti. Na jedné straně lítost, kterou obžalovaný projevil, ale také jeho trestní minulost. Byl sedmkrát odsouzen, z toho čtyřikrát pro násilnou činnost. A hlavně, jednal s rozmyslem, čekal na poškozeného s tím, že si to s ním vyřídí. To lze brát jako zvláště zavrženíhodnou pohnutku. Reagoval na urážky bez možnosti obrany poškozeného. Věděl, že je výrazně starší, nemocný. To je neomluvitelné,“ vysvětlil soudce Michael Vrtek.

Podmínky pro trest po spodní hranici zákonné sazby, která činí osm až šestnáct roků, jak ho požadovala obhajoba, nebyly splněny

S nožem v ruce si chtěl vynutit majetkové vyrovnání. Muž z Jihlavska dostal podmínku

Krimi

Tatár muže napadl předloni 17. června v hotelu Praha v Krnově na Bruntálsku, který slouží jako ubytovna a kde oba muži bydleli. Tatár, který byl, jak vyplynulo u soudu, od malička ponižován, měl silné dioptrické brýle, byl téměř slepý. Dozvěděl se, že spolubydlící ho právě v této souvislosti urážel. „Roznášel pomluvy, že bych neměl dělat správce ubytovny, když jsem takový slepý kokot. Nevím, proč mi záviděl, že jsem správcem dvou pater a on jen jednoho,“ vysvětloval u krajského soudu útočník.

O třináct let staršího muže si proto nechal zavolat do pokoje. Posilněný sedmi pivy ho nejprve udeřil pěstí a opakovaně kopl do levé části hrudníku, v důsledku čehož nešťastník upadl do sedu na taburet. Poté jej opakovaně už sedícího bil a kopal do oblasti žeber a hrudníku, ač věděl, že má potíže s dýcháním. Zlomil mu čtyři žebra, přičemž došlo i k propíchnutí plíce. Dva dny na to napadený zkolaboval a další den v nemocnici zemřel.

„Celý život se mi někdo posmíval, že jsem cikán a že jsem slepý. Muselo to ze mě ven,“ zdůvodňoval své brutální počínání soudcům krajského soudu Tatár. Zabít prý spolubydlícího neměl v úmyslu, chtěl mu prý dát jen lekci. „Družka mi našeptala, že jak si to s ním nevyřídím, dovolí si na mě už všichni,“ tvrdil.

Mladík umlátil kamaráda klackem, tělo hodil do vody

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám