Hlavní obsah

Kvůli uplácení "vínem" začal proces s bývalým rozhodčím

Právo, Radim Kijonka
KARVINÁ

Kvůli zapojení do velké úplatkářské aféry stanul v úterý před karvinským okresním soudem i současný sportovní manažer fotbalové Slavie Praha Lubomír Puček. Bývalý 44letý mezinárodní rozhodčí měl pomáhat roztahovat chapadla chobotnice podplácení ve fotbale i v sousedním Slovensku.

Článek

Svému známému, rozhodčímu Jiřímu Vodičkovi, který na Slovensko odjel pískat, údajně v roce 2003 zprostředkoval 70tisícový úplatek. Za to mu nyní hrozí roční vězení a peněžitý trest. Funkci ve Slavii obžalovaný Puček opustit nehodlá.

Podle protikorupční policie domlouval Puček úplatek pro kolegu Vodičku, který jako asistent na konci roku 2003 rozhodoval zápas slovenské ligy mezi Banskou Bystricí a Púchovem. Nyní pražský podnikatel Vodička stanul v úterý před soudem společně s Pučkem.

Puček: byl to žert

Puček se před soudem hájil, že šlo z jeho strany o žert. "Z pana Vodičky jsem si dělal legraci," prohlásil u soudu Puček. Podle něj k žádnému předání peněz nedošlo. "Že jsem nabízel 70 tisíc korun nikdy nezaznělo," dodal.

Soudkyně během procesu pustila jako důkaz policejní odposlechy. Puček v nich Vodičkovi řekl, že je pro něho na Slovensku připraveno 70 litrů českého kvalitního vína. Na Slovensku si měl rozhodčí vyzvednout ředitel banskobystrického klubu Karol Ihring. Podle Pučka nemá policie žádné důkazy, že by ho banskobystrický klub kontaktoval a žádal po něm zprostředkování kontaktu s Vodičkou.

Čeští arbitři jezdili v roce 2003 pískat na Slovensko, naopak slovenští rozhodčí zase jezdili na výměnu do Česka. "Od nás jezdili většinou mezinárodní rozhodčí, abychom na Slovensku neudělali ostudu," poznamenal u soudu arbitr Vodička. Ten se rovněž hájil tím, že považoval Pučkovu nabídku za legraci. "Myslel jsem si, že si pan Puček ze mě střílí," podotkl. "Mám pět dětí a můžu na ně klidně přísahat, že mě na Slovensku nikdo nekontaktoval," uvedl.

Puček nerezignuje

Obžalovaný Puček, který žil dříve v Havířově na Karvinsku, proto ho soudí karvinský okresní soud, se stal sportovním manažerem Slavie Praha loni v září. Na postu manažera prvoligového klubu zůstává dál. "Nevím, proč bych měl odstoupit," řekl Právu. Podle jeho slov nastavili systém, který fungoval v českém fotbale, svazoví funkcionáři.

"Tady před soudem se ještě cítí poškozeni," poznamenal před vchodem do soudní místnosti, kam jako v roli poškozeného vešel právní zástupce fotbalového svazu. Ten Pučkovo nařčení odmítl.

Soudkyně Lívia Laššáková kvůli vyslechnutí dalších svědků, mimo jiné ředitele banskobystrického klubu Ihringa, odročila proces na březen.

Reklama

Výběr článků

Načítám