Hlavní obsah

Kvůli týrání a znásilnění dcery stanul u soudu

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Žalobě ze znásilnění a týrání čelí před senátem Krajského soudu v Hradci Králové sedmadvacetiletý Karel Polívka z Pardubic. Zmíněných trestných činů se měl dopustit loni a předloni na své dceři Tereze, narozené v září roku 2001.

Foto: Josef Zajíc

PLATO Ostrava 9.7.2015: Václav Magid - Autonomie.

Článek

Podle obžaloby ji týral zejména loni. "Sprchoval ji studenou vodou a pouštěl jí prudký proud ze sprchy do úst. Dívce přitom způsobil zranění, při nichž krvácela z pusy a nosu. Dále ji bil pěstí do míst mezi podbřiškem a přirozením. V roce 2002 v blíže nezjištěné době v koupelně bytu vsunul do úst své dcery obnažený pohlavní úd a přitom masturboval," uvedla královéhradecká státní zástupkyně Hana Flídrová.

Šlo jen o okamžik, brání se

Polívka většinu z toho popřel, znásilnění do jisté míry připustil. "Ten den jsem přišel pozdě z restaurace a dcera byla v postýlce pokakaná. Vzal jsem jí do koupelny, umyl a pak jsem jí na okamžik vsunul přirození do úst, ale jen na kraj, k ničemu opravdu nedošlo. Nevím, co mě to napadlo, nedovedu si to vysvětlit. Udělal jsem chybu a lituji toho," řekl u soudu s tím, že Terezu nepřiměřeně trestala hlavně jeho manželka.

Dcerku dali k adopci

Žena uvedla, že do půl roku po narození dcery bylo vše v pořádku, pak manžel začal Terezu týrat. "Znervózňovalo ho, když plakala. Dusil ji polštářem nebo ji vzal za nohu, držel ji hlavou dolů a bil do zad. Proud vody do pusy jí pouštěl několikrát. Bála jsem se ho, nechtěla jsem nikde nic říkat. Až později jsem to nahlásila sociální péči. Nedával mi peníze, když bral výplatu, vrátil se až druhý den a bez peněz, které propil nebo prohrál na automatech," vypověděla žena, která má s Polívkou tři dcery.

Týraná dívka s ní už nežije, souhlasila s její adopcí. "Byl to manželův nápad, ale i já mám za to, že se jí bude žít lépe," vysvětlila.

Matka obžalovaného: děti měl rád

"Polovina z toho, co tu řekla, je nesmysl," odmítl její výpověď Polívka. Jeho matka je přesvědčena, že měl děti rád. "Choval se k nim otcovsky a něžně. Nevěřím, že něco udělal ve zlém úmyslu. Nevěsta si dost vymýšlí, má ráda pohodlí a peníze a na nic jiného se neohlíží. Když přišla k nám na návštěvu, vždy jen se starší dcerou. Nechávala Terezu doma s mým synem, to se nebála, že jí ublíží?" vypověděla.

Sousedka manželů občas slyšela od vedle křik Terezky. "Polívková ji dost často mlátila. Také ji málo brala ven. Teď si s novým partnerem pořídili psa a ten trpí úplně stejně, jako trpělo to dítě," řekla soudcům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám