Hlavní obsah

Kvůli amnestii zastavili stíhání v kauze údajného podvodu s akciemi Kotvy

Právo, har

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městské státní zastupitelství v Praze v důsledku amnestie zastavilo stíhání v kauze údajného pokusu o podvod s akciemi obchodního domu Kotva za téměř 385 miliónů korun. Právu to v pondělí sdělila mluvčí žalobců Štěpánka Zenklová.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Policejní uzávěra v okolí obchodního domu Kotva. Ilustrační foto

Článek

Pravomocné únorové rozhodnutí se podle mluvčí netýká muže, který byl řadu let stíhán jako uprchlý, tedy pravděpodobně Miroslava Vlastníka. Jeden ze zbývající čtveřice stíhaných také podle Zenklové trvá na tom, aby řízení pokračovalo. O koho jde, Zenklová neprozradila.

Vedle Vlastníka v kauze figurují rovněž někdejší šéf investičního fondu Trend Miroslav Hálek, Martin Vlček, Luboš Zlatohlávek a Libor Páv. Státní zástupci je vinili z toho, že se v roce 2003 pokusili podvodně získat asi 56 procent akcií společnosti Kotva a ovládnout ji.

Kauza již v minulých letech skončila u soudu a v prosinci 2010 padl prvoinstanční verdikt. Pražský městský soud tehdy uložil Hálkovi pětiletý trest, Vlčkovi šest let a zbylým třem mužům podmíněné tresty. Odvolací Vrchní soud v Praze však poté rozsudek zrušil a případ navíc vrátil státním zástupcům k došetření.

Někteří ze zmíněných mužů, včetně Hálka, figurují i v kauze údajně vytunelovaných investičních fondů Trend a Mercia, v níž spis počítal se škodou 1,4 miliardy korun. I tuto kauzu zasáhla prezidentská amnestie. Královéhradecký krajský soud stíhání osmi obžalovaných zastavil koncem ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám