Hlavní obsah

Kvůli 47 miliónům vodárenské společnosti stíháni už tři lidé

Právo, sil
LIBEREC

Policie obvinila minulý týden v případu ekonoma, který připravil Severočeskou vodárenskou společnost o 47 miliónů korun a od října se nachází ve vazební věznici v Liberci, další dvě osoby. Právu to v pondělí řekla dozorující státní zástupkyně z liberecké pobočky Krajského státního zastupitelství v Liberci Romana Strnadová.

Foto: Markéta Nešporová

Na výpravě

Článek

Spolu s ním jsou v kauze od minulého týdne stíháni ještě 34letý bývalý pracovník Komerční banky v Liberci pro napomáhání k trestnému činu zpronevěry a legalizace výnosu trestného činnosti a 32letá pracovnice komerční pojišťovny pro legalizaci výnosu trestné činnosti.

"Podstatou trestného činu byl převod částek z běžného účtu Severočeské vodárenské společnosti na termínovaný účet společnosti, který založil hlavní podezřelý a k němuž nemělo vedení společnosti přístup. Z tohoto účtu pak peníze převáděl na svůj osobní účet a na kapitálové životní pojištění. Další dva obvinění mu v této činnosti pomáhali," shrnula státní zástupkyně.

Machinace objevila vnitřní kontrola

Peníze přitom ekonom převáděl po dobu nejméně jednoho roku. "Nepředpokládali, že se na případ přijde, ale zafungovaly kontrolní mechanismy," podotkla státní zástupkyně.

Komerční pojišťovna totiž letos v srpnu upozornila kontrolní odbor Ministerstva financí na podezřelou operaci, kdy byly z bankovního účtu právnické osoby převáděny vysoké částky na soukromý účet. Na základě této skutečnosti začal případ vyšetřovat pražský speciální policejní odbor odhalování korupce a finanční kriminality.

Nadřízení nic netušili

"Ve společnosti nyní probíhá vnitřní audit a prověřuje se činnost statutárních orgánů společnosti. Případ je na začátku šetření a nemohou vyloučit, že budou následovat další obvinění," mínila státní zástupkyně.

Stíhaný ekonom pracoval ve společnosti sedm let a nikdo z jeho nadřízených neměl zřejmě tušení o převodu prostředků. Přitom poslední převody byly už v řádech desítek miliónů korun. Jak upřesnila Strnadová, část peněz byla zajištěna a na majetek obviněného ekonoma byla uvalena exekuce.

Oběma obviněným mužům hrozí až dvanáct let vězení a ženě až osmiletý žalář.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám