Hlavní obsah

Kumpáni romského mladíka zabitého u Brněnské přehrady dostali podmínky za výtržnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

U jednoho soudu svědci vystupující též jako poškození, u druhého soudu obžalovaní. Do poněkud schizofrenního postavení se dostali dva kumpáni 23letého romského mladíka, který loni v červnu zemřel po potyčce s 38letým Ukrajincem u Brněnské přehrady. Zatímco Ukrajincovo jednání soud popsal jako nutnou obranu, dvojice dostala za své jednání podmíněné tresty.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Na místě, kde byl smrtelně zraněn mladý Rom, vzniklo krátce poté pietní místo.

Článek

Jeden z útočníků dostal trest deseti měsíců vězení s podmíněným odkladem na dva roky, druhý vyvázl se sedmiměsíčním trestem odloženým na dvacet měsíců.

Ukrajinec čelil loni v polovině června útoku tří mladých mužů poté, co je napomenul v tramvaji, kde se chovali velmi nevhodně. Trojice si pak na Ukrajince počkala po vystoupení z tramvaje a začala ho napadat.

Ukrajinec po inkasování většího počtu ran nakonec vytáhl nůž a máchl s ním tak nešťastně, že na místě usmrtil 23letého mladíka, který byl podle popisu skutku v napadání nejaktivnější. Jeho dva kumpáni utrpěli menší zranění.

Napadli jej slovně i fyzicky, opakovaně jej udeřili pěstmi do oblasti hlavy
z rozhodnutí Městkého soudu v Brně

Zatímco Krajský soud v Brně Ukrajince zprostil obžaloby pro vraždu s tím, že šlo o nutnou obranu, soudce brněnského městského soudu v jiném procesu trestal dva zbylé útočníky za výtržnictví. Podmíněné tresty udělil soud trestním příkazem, tedy bez veřejného jednání.

„Po vystoupení z tramvaje na zastávce Přístaviště se všichni tři společně postavili na nástupním ostrůvku tak, že kolem nich poškozený musel projít, a ve chvíli, kdy kolem nich procházel, jej napadli slovně i fyzicky tím způsobem, že ho opakovaně udeřili pěstmi do oblasti hlavy a dalších částí těla,“ stojí v trestním příkazu, který mají Novinky k dispozici.

Když se zdálo, že útoku je konec a Ukrajinec odcházel pryč, později usmrcený mladík ho opětovně napadl. Přidali se k němu i zbylí dva kumpáni, z nichž jeden si dokonce nasadil kuklu. „Opětovně poškozeného společně napadli údery pěstmi především do oblasti hlavy, v důsledku čehož poškozený upadl na zem,“ končí popis skutku. Na zemi pak Ukrajinec sáhl do batohu pro nůž.

Tresty padly už na konci loňského roku, vzhledem k tomu, že jeden z obžalovaných si ale verdikt dlouhé týdny nepřebíral, nemohl soud podrobnosti zveřejnit dříve.

Advokát osvobozeného Ukrajince: Bylo nemístné do případu zatahovat etnicitu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám