Hlavní obsah

Kubice a jeho podřízení vyváznou zcela bez trestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice i jeho dva podřízení Hynek Vlas a Jaroslav Hruška nebudou nijak potrestáni za to, že loni v květnu předložili poslancům branně-bezpečnostního výboru utajovanou zprávu o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Takzvaná Kubiceho zpráva označená ve stupni utajení jako důvěrná ale ještě týž den unikla do médií.

Článek

Dokumenty předložené Kubicem čtyři dny před volbami do Sněmovny prý dokazovaly politické i policejní ovlivňování vyšetřování závažných trestních kauz, které měli jeho podřízení (včetně Vlase a Hrušky) na starosti.

Inspekce ministra vnitra původně chtěla trojici policistů z ÚOOZ za jejich květnové jednání i kvůli obsahu Kubiceho zprávy stíhat ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, z pomluvy a z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Toho se měli dopustit také tím, že předsedovi branně-bezpečnostního výboru Janu Vidímovi (ODS) poskytli i materiály z trestního spisu.

Návrh inspekce na obvinění Kubiceho a jeho kolegů ale v prosinci státní zastupitelství zamítlo. Nakonec předalo věc pouze ke kázeňskému řízení přímému Kubiceho nadřízenému, kterým je náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení František Snopek. Právě on v těchto dnech rozhodl, že se Kubice ani zbylí dva policisté ničeho nedopustili.

"Nebyl v jejich jednání spatřen žádný kázeňský přestupek, proto náměstek kázeňské řízení zastavil," řekl v úterý Právu mluvčí prezidia Pavel Hanták.

ÚOOZ rozhodnutí vítá

Prezidium zároveň sdělilo, že Snopek přece jen shledal v postupu Kubiceho a jeho dvou podřízených určité nedostatky, které již s šéfem ÚOOZ projednal, vytkl mu je a uložil, aby v tomto smyslu poučil i oba své podřízené.

"Vítáme to rozhodnutí, že se nestal ani kázeňský přestupek. Více to komentovat nebudeme," zprostředkovala Právu Kubiceho vyjádření mluvčí ÚOOZ Blanka Kosinová.

Kubiceho kritizoval za jeho květnový postup i za samotnou zprávu tehdejší ministr vnitra František Bublan, kterému se nelíbilo, že ho šéf ÚOOZ o svých obavách o ovlivňování vyšetřování kauz neinformoval a "obešel" ho. Nelíbily se mu ani některé informace obsažené v předloženém dokumentu, podle Bublana šlo o neověřené drby.

Podle Paroubka se jednalo o "spiknutí Kubiceho a ODS"

ČSSD rozhodnutí nepotrestat Kubiceho a jeho kolegy kritizuje. "Toto rozhodnutí budí podezření, že ODS drží nad důstojníky ÚOOZ ochrannou ruku. Je to další nezvratný signál o prorůstání politického vlivu ODS do policie a dalším důvodem pro ustavení vyšetřovací komise Sněmovny," uvádí se v její tiskové zprávě. 

Podle Kubiceho zprávy se Inspekce ministra vnitra snažila na objednávku policejního prezídia, ministerstva vnitra i samotného tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) omezit činnost útvaru, který mimo jiné vyšetřoval vraždu kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či kauzu biolíh.

Bývalý předseda vlády označil celou kauzu za "spiknutí Kubiceho a ODS" a obvinil občanské demokraty z toho, že se snaží ovlivnit výsledek voleb.

Paroubek před dvěma týdny také protestoval kvůli tomu, že v souvislosti s obsahem i únikem takzvané Kubiceho zprávy nebyl nikdo obviněn. Šéf ČSSD proti rozhodnutí státního zástupce podal stížnost, snaží se tak bránit nařčení uvedenému ve zveřejněné zprávě, že sexuálně zneužíval nezletilou dceru svého známého. [celá zpráva]

Bublan uvedl, že zveřejnění materiálů ÚOOZ negativně ovlivnilo vyšetřování některých závažných kauz. Navíc se podle něj tvrzení Kubiceho, že vyšetřování bylo politicky ovlivňováno, nepotvrdilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Odložen případ, který začal aféru Kubice

Inspekce ministra vnitra odložila případ, který s největší pravděpodobností odstartoval aféru kolem takzvané Kubiceho zprávy. Šlo o vyšetřování údajné korupce,...

Výběr článků

Načítám