Hlavní obsah

Krokodýl, který vylekal hasiče na Šumpersku, je agresivní druh dorůstající až 6 metrů

Novinky, kov

Krokodýl nilský, který v pátek ráno vylekal hasiče zasahující při požáru zahradního domku v Klopině na Šumpersku, patří k největším a nejagresivnějším druhům krokodýlů. Uvedla to v tiskové zprávě olomoucká zoo, jejíž pracovníci na místě pomáhali s přesunem zvířete.

Odchyt krokodýla nilského na ŠumperskuVideo: HZS Olomouckého kraje

 
Článek

Hasiči k požáru vyrazili v pátek kolem čtvrté hodiny ráno, hořela střecha zahradního domku. Když se dozvěděli o zhruba třímetrovém krokodýlovi, který se volně pohyboval v místnosti v přízemí, práce přerušili a přivolali experty ze zoo.

„Jelikož byl objekt silně zakouřený a nebyl znám stav a ani poloha zvířete, museli jsme zahradní domek nejprve odvětrat. K lokalizaci plaza jsme využili termokameru a část přízemí jsme vyklidili, aby se k němu dostali odborníci přivolaní k jeho odchytu,” uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasiči našli při požáru v Klopině krokodýla

Jeden ze zasahující dvojice odborníků ze zoo Milan Kořínek vylíčil, že zvíře, které bylo v nevyhovujícím chovatelském prostředí, bylo třeba co nejrychleji přesunout do přilehlé garáže, kterou požár neohrožoval.

Hašení požáru na Šumpersku přerušil krokodýl

Krimi

„Snažili jsme se tedy v co nejkratším čase zajistit bezpečí hasičům, aby mohli vykonávat svou činnost, současně se postarat o bezpečí zvířete. Krokodýla jsme na hlavě opatřili smyčkou a další manipulací přesunuli,“ popsal.

Mluvčí zoo Iveta Gronská popsala, že před krokodýlem nilským se musí mít na pozoru zvířata i lidé. „Náleží totiž k největším a současně nejagresivnějším druhům krokodýlů. Může dorůstat až šest metrů délky a těšit se váhy jedné tuny,“ uvedla.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Krokodýla z vyhořelého domu odchytil odborník

Popsala, že jde o zvířata s obrovským stiskem čelistí, která jsou nejaktivnější za soumraku, kdy také zpravidla loví. Zatímco menší kořist usmrtí stiskem čelistí, větší savce obvykle stáhnou pod hladinu a utopí - za kořist jim padnou i slůňata, žirafy, antilopy, prasata, pakoně či lvi.

Co se zvířete z Klopiny týká, zoo uvedla, že více se v případu neangažuje, protože to není v její kompetenci. Krokodýla se ujmout nemůže, protože pro chov nemá kapacity.

Reklama

Výběr článků

Načítám