Hlavní obsah

Kriminalista chtěl udělat z bosse informátora, dopadlo to obráceně

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Letos v dubnu zatkli detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu plzeňského podnikatele Davida Boja (39) pro podezření z podvodu a vydírání v souvislosti s nebankovními půjčkami. Během vyšetřování zjistili, že Bojo měl „svého“ člověka u plzeňské policie, který mu vynášel interní informace.

Článek

Dnes již bývalého kriminalistu Radka Skálu (39) odhalily telefonní odposlechy, za zneužití pravomoci úřední osoby nyní stanul před Okresním soudem v Plzni.

Podle státního zástupce Pavla Hajného se vyzrazené informace týkaly Luboše Berana, kterého Bojo sháněl kvůli nesplacení dluhu. Skálu proto požádal, aby, když zjistí, kde Beran je, mu dal vědět. A to se také stalo.

Chtěl jsem Boja zavést jako oficiálního informátora z kriminálního prostředí. Abych si nějak získal jeho přízeň, poskytl jsem mu uvedené informace.
obžalovaný

První zpráva, kterou Bojo od Skály dostal, byla ta, že se o Berana policisté také zajímají a že se kolem něho bude ještě něco dít. Od kolegů pak Skála zjistil, že si Berana pozvali k výslechu, a Bojovi zavolal, kdy a kam přijde.

Nešlo o utajované informace 

„Pak ho také informoval o tom, že už je Beran v policejní budově, jak dlouho se tam zdrží a nebo že si ho vezme k sobě a promluví s ním. Prozradil mu nakonec i to, že je Beran převážen k soudu do Rokycan a že tam s ním budou policisté chvilku stát venku před budovou,“ uvedl žalobce.

Ten je přesvědčený, že Bojo takové informace od Skály potřeboval proto, aby vymohl pohledávku vůči Beranovi.

Skála u soudu tvrdil, že na svém jednání nevidí nic špatného. „Nešlo o žádné utajované informace z trestního řízení nebo z interních databází. Chtěl jsem Boja zavést jako oficiálního informátora z kriminálního prostředí. Abych si nějak získal jeho přízeň, poskytl jsem mu uvedené informace, které stejně byly veřejně známé. S tím rizikem jsem do toho šel,“ prohlásil Skála, který sloužil u policie 20 let a sám odešel do civilu letos na jaře poté, co se o něj v této souvislosti začala zajímat Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Na otázku soudkyně, proč Bojo projevil zájem o uvedené informace, Skála odpověděl, že Bojo chtěl ukázat, že o všech všechno ví. „Hrál si prostě na takového bosse, který řídí celé město. Abych se mu dostal pod kůži, naladil jsem se na stejnou vlnu. Jednal jsem s ním frajersky a trochu i vulgárně,“ dodal Skála.

Půjčky zajištěné nemovitostmi 

Bojo společně se svým parťákem Martinem Otýsem nabízeli krátkodobé půjčky prostřednictvím společnosti Gerston Invest. Tipovali si především lidi v tíživé finanční situaci, peníze slibovali i těm, kteří už měli zápis v registru dlužníků.

Jako jistiny po nich vyžadovali uzavření smlouvy o převodu vlastnických práv na nemovitost, kterou zájemci o hotovostní peníze vlastnili. Slibovali jim, že v případě, že půjčku nestihnou včas splatit, zajistí přeúvěrování u banky a nemovitost na ně převedou zpět. Ve skutečnosti ale jednali tak, aby dlužník nebyl schopen včas zaplatit a oni získali na jeho úkor zajištěnou nemovitost.

Soud se Skálou bude pokračovat příští týden výslechem dalších svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám