Hlavní obsah

Krajty na Karlovarsku odnesl do lesa chovatel už mrtvé

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Vykmanova nedaleko Ostrova na Karlovarsku byla nalezena v lesním porostu těla čtyř krajt v pokročilém stádiu rozkladu. Odnesl je tam na přelomu dubna a května 43letý místní chovatel hadů. Podle policie se veřejnost nemusela exotických hadů z čeledi hroznýšovitých obávat, protože do lesa je jejich majitel odnesl už mrtvé.

Foto: Profimedia.cz

Krajta barmská

Článek

„Policie bude prověřovat, zda nedošlo ke spáchání přečinu zanedbání péče o zvíře z nedbalosti,“ uvedl mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta, podle kterého se případ bude ale zatím řešit na ostrovské radnici ve správním řízení jako přestupek.

Chovatel by v takovém řízení mohl dostat pokutu v řádu několika tisíc korun. Pokud by ovšem policie shledala, že došlo ke spáchání trestného činu, hrozil by pachateli trest odnětí svobody až na půl roku.

„Chovatel odnesl krajty do lesa mrtvé. Žádné živé krajty se tedy v lesích okolo Ostrova nepohybovaly,“ ujistil veřejnost policejní mluvčí.

Krajty vystrašily obyvatele

Policie podle něj začala případ prošetřovat před dvěma dny poté, co přišla na ostrovskou služebnu vystrašená 57letá žena z ostrovské místní části Horní Žďár.

„Uvedla, že se o krajtách žijících v lesích okolo města dočetla v místních novinách. Vypověděla, že má kvůli tomu obavu o svůj život,“ vysvětlil Valenta, podle kterého policie v současné době prověřuje, co bylo příčinou uhynutí hadů a proč je chovatel odnesl do lesa. „Krajty byl různé velikosti, přičemž největší dosahovala délky šesti metrů,“ dodal Valenta.

K největším krajtám patří tygrovitá, která může dorůst až délky osmi metrů. Ta si při přijímání potravy hraje poradí například s kuřetem, morčetem nebo dokonce s králíkem. Jejím přirozeným místem výskytu je například Pákistán, Nepál, Indie nebo Cejlon. Krajta tygrovitá je v tuzemsku jeden z nejčastěji doma chovaných hadů v domácnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám