Hlavní obsah

Krajský soud osvobodil ženu obžalovanou z vraždy novorozence

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Osvobozující verdikt vynesl ve čtvrtek senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě v kauze nezaměstnané Slovenky, která čelila obžalobě, že předloni v říjnu úmyslně usmrtila svého tehdy šestitýdenního syna. Osmadvacetileté ženě, které v minulosti zemřely další dvě děti, hrozilo až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Jediným objektivním důkazem je, že dítě zemřelo udušením. Nicméně tam nejsou žádné stopy, ze kterých by se dal odvodit mechanismus udušení,” vysvětlil předseda senátu KS Eduard Ondrášek. Zároveň podotkl, že znalec u KS připustil verzi, že dítě zemřelo nešťastnou náhodou poté, co obžalovaná žena při kojení usnula a novorozence zalehla. „Kvůli těmto pochybnostem jsme proto rozhodli ve prospěch obžalované,“ dodal Ondrášek.

Původně byla žena stíhaná za usmrcení z nedbalosti, kriminalisté její čin ale překvalifikovali na vraždu. Při vyšetřování se zabývali i dalšími dvěma úmrtími dětí obžalované v předchozích letech. První několikaměsíční syn zemřel zhruba před sedmi lety na Slovensku. Druhý, rovněž chlapeček, asi 1,5 roku před událostí v Přerově. Násilnou smrt policisté konstatovali jen u posledního potomka. V prvním případě byl příčinou smrti syndrom náhlého úmrtí, ve druhém se novorozenec udusil zvratky.

Jak vyplynulo u soudu, vedle dětí, které zemřely tragicky, Slovenka přivedla na svět i další, které s ní nežijí ve společné domácnosti. Čtyřikrát potratila.

Žalobkyně chtěla 16 let

Podle obžaloby žena dítěti úmyslně přikryla dýchací cesty. Novorozenec zemřel na udušení. Státní zástupkyně proto pro matku navrhovala šestnáctileté vězení.

Obžalovaná u KS odmítla vypovídat. V přípravném řízení však policistům uvedla, že neměla v úmyslu dítěti ublížit. Tvrdila, že z její strany šlo o nedbalost s tím, že usnula při kojení.

„Když jsem se probudila, syn byl celý modrý, nedýchal. Snažila jsem se ho oživit masáží srdce a dýcháním z úst do úst, ale marně. Byl už mrtvý, nebylo mu pomoci. Abych si nepodřezala žíly, šla jsem spát. Ráno jsem vše řekla pečovatelce a ta zavolala na stodvanáctku. Vím, že jsem udělala chybu, kdyby to šlo, vrátila bych všechno zpátky. Při kojení jsem v minulosti usnula už vícekrát a uvědomuji si, že pro dítě to bylo nebezpečné. Spoléhala jsem však, že se nic nestane,“ řekla policistům matka.

Reklama

Výběr článků

Načítám