Hlavní obsah

Krajské zastupitelství nařídilo v kauze Kořistka prověrku

Právo, Radim Kijonka, Pavel Blažek
OSTRAVA/PRAHA

Ostravské krajské státní zastupitelství v kauze údajného uplácení poslance Kořistky prověřuje jako dohledový orgán postup podřízeného okresního státního zastupitelství. Jde zřejmě o reakci na stížnost policie, že žalobci okresního státního zastupitelství nepostupovali jednotně a policii o tom včas neinformovali.

Foto: Vratislav Brázdil
Článek

Žalobce Martin Fraš, který vyšetřování případu dozoruje, se shodoval s návrhem policie na uvalení vazby na obviněného Topolánkova poradce Marka Dalíka a lobbistu Jiřího Večerka. Jeho nadřízený a šéf okresního zastupitelství Josef Bláha návrh svého podřízeného minulý týden v pátek nečekaně zamítl. Dopady Bláhova rozhodnutí a neinformovanosti policie vyvolaly dohledovou prověrku ostravských krajských žalobců.

Probíhající dohledovou prověrku potvrdila Právu šéfka krajského státního zastupitelství Zlatuše Andělová. V té prozkoumají postup podřízeného státního zastupitelství vedeného Bláhou. "Například zjistíme, jakým způsobem vykonávali dozor vůči policii," naznačila Andělová. Severomoravská žalobkyně nechtěla předjímat, jaké závěry může prověrka přinést. "Až celý postup přezkoumáme, tak závěry zveřejníme," oznámila.

Policie si stěžovala

Na postup okresního zastupitelství si stěžovala policie, konkrétně náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně. Ten poznamenal, že pokud by zastupitelství včas informovalo policii o zamítnutí návrhu na vzetí Dalíka a Večerka do vazby, pak by je do Ostravy nepřepravovala vrtulníkem.

"Věděli jsme, že dozorový státní zástupce Martin Fraš souhlasí s návrhem na uvalení vazby. Proto byla z časových důvodů zvolena tato přeprava. To, že využije pan Bláha svých pravomocí ke zcela jinému rozhodnutí, jsme netušili," uvedl.

Macháně. Okresní státní zástupce Bláha se ke stížnosti policie nevyjádřil ani v úterý "Pan okresní státní zástupce nemá čas a nemá se k čemu vyjadřovat," uvedla pouze jeho sekretářka. Fraš se k problému v úterý rovněž nevyjádřil. nebyl zastižitelný.

Rozpor ve výpovědích

Žalobci i policisté budou zřejmě muset posoudit a rozhodnout i další problém. Je jím rozpor ve výpovědi Kořistky konstatovaný v Usnesení o zahájení trestního stíhání Dalíka a Večerky a sděleními Kořistky a ministra spravedlnosti Pavla Němce, které učinili pro média.

V uvedeném usnesení policejní komisař Novák totiž uvádí, že Kořistka o pokusu podplatit jej informoval předsedy US-DEU a ministra spravedlnosti Pavla Němce již v pondělí 16. srpna. Podle usnesení Němec s Kořistkou "možnost trestního oznámení nediskutovali". To je však v rozporu s tvrzením Němce i Kořistky, kteří Právu shodně 23. srpna sdělili, že na uvedené schůzce 16. srpna o penězích a pokusu o podplacení nehovořili. Němec tehdy tvrdil, že se o pokusu podplatit Kořistku dozvěděl až z tisku.

"V té době už policie zahájila trestní řízení. Můj vstup nebyl nutný. Mohl by vést i k tvrzením, že se pokouším šetření ovlivnit," řekl Právu Němec . Kořistka ve stejný den ministrovo vyjádření potvrdil. "Neřekl jsem mu, že se mě zástupci ODS snažili podplatit. Jen jsem jej informoval, že se zajímali, jak budu hlasovat. Ptal jsem se, jestli tak zástupci ODS jednali i s jinými poslanci," uvedl Kořistka.

Pochybení ministra?

Ministr Němec na žádost o vysvětlení rozporu ve sděleních a výpovědích odkázal Právo na soud: "Zda je pravda, co se uvádí v citovaném usnesení rozhodne soud. V celé věci jsem již od počátku zaujal jasné stanovisko: chci, aby se celá věc objektivně vyšetřila. Jakékoliv vyjádření politiků v této kauze zbytečně komplikuje vyšetřování a ministr spravedlnosti je tím posledním, který by měl k těmto komplikacím přispívat."

Němec dále přiznal, že otázku trestního oznámení či jiných kroků na setkání s Kořistkou nediskutovali. Podle právních expertů to byla chyba. "Ministr spravedlnosti Němec je člověk znalý práva. Pochybil, jestliže Kořistku nevyzval, aby okamžitě vešel v jednání s policií. Tím se pan ministr bohužel zasloužil o to, že policie neměla možnost získat jednoznačné důkazy a tak i případně šanci chytit obviněné Dalík a Večerek přímo při činu," míní advokát Josef Doucha, bývalý policejní šéf středočeského úřadu vyšetřování.

Kořistka nepopřel, že Němce informoval o pokusu podplatit jej již na jednání v pondělí 16. srpna. Ve svých sděleních médiím rozpor nespatřuje. "Text usnesení o zahájení trestního stíhání neznám. V srpnových odpovědích na otázky Práva jsem nechtěl sdělit obsah své výpovědi učiněné v rámci vyšetřování," vysvětlil Kořistka.

Reklama

Výběr článků

Načítám