Hlavní obsah

Kradl jsem z hladu, ale nevraždil, řekl u soudu muž obviněný z rozřezání bezdomovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přiznal se ke krádežím a jízdě bez řidičáku. „Ale vraždu jsem nespáchal,“ prohlásil v úterý před plzeňským okresním soudem Tomáš Huleš (42), kterého kriminalisté minulý měsíc obvinili z toho, že měl před rokem mladému bezdomovci uříznout hlavu, rozpárat břicho a jeho zohavenou mrtvolu hodit do Berounky.

Tomáš Huleš před Okresním soudem v Plzni.Video: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Soud nyní projednával jen jeho drobné delikty z roku 2022 a 2023. Podle obžaloby kradl ze železničních vagonů kabely s barevnými kovy, naftu z kamionu a řídil auto v době, kdy měl uložený zákaz. Státní zástupkyně upozornila na to, že se jedná recidivistu, který nikde nepracuje a z posledního výkonu trestu byl propuštěn v roce 2022.

„Chodil jsem na brigády, ale neplatili mi. Měl jsem prostě hlad. Nejedl jsem třeba dva dny. Nechtěl jsem se někde hrabat v popelnici. Stydím se za to a je mi to líto,“ vysvětloval Huleš soudu, proč kradl. Dodal, že než žádat o sociální dávky a být vyžírkou státu, raději se dal na zlodějinu. „Nekradl jsem nikomu věci, abych ho připravil o majetek. Chodím na staré kabely. Byly to vyřazené vagony a mašiny, které by stejně skončily ve šrotu,“ pokračoval obžalovaný muž, který pokaždé, když přistoupil v soudní síni do řečniště, poklekl.

Zároveň se netajil tím, že je pravidelným uživatelem drog. „Jednou za tři dny si vezmu pervitin,“ přiznal soudu, stejně jako se hlásil k exekucím za statisícové dluhy. „Až budete rozhodovat o trestu, chtěl bych být umístěn do věznice s dozorem, kde je větší možnost práce,“ apeloval obžalovaný muž na soud, který jednání odročil na závěrečné řeči a vyhlášení rozhodnutí.

Bezdomovci měl uříznout hlavu narkoman. Není nebezpečný, řekl o něm před časem znalec

Krimi

Před soudem v minulosti skončil Huleš také za napadení partnerky. Muž na svoji tehdejší přítelkyni podle rozsudku, který mají Novinky k dispozici, zaútočil a zlomil jí lopatku. Pak nutil ženu ležet přikrytou v posteli a vyhrožoval, že pokud z ní vyleze, tak jí vydloube oči.

Rozhodnutím plzeňského okresního soudu z května 2020 dostal Huleš, přezdívaný Gumák, k již dříve uloženému trestu 16 měsíců za opakované krádeže barevných kovů ještě rok vězení navíc za ublížení na zdraví a vydírání.

Tehdy o něm znalec psychiatr prohlásil, že nepatří do kategorie osob nebezpečných pro společnost. „Není to člověk útočný a agresivní. Ta agrese je izolovaná na tento vztah s poškozenou, kde sklouzává k silné žárlivosti, zvlášť když je vyprovokován partnerkou. Obžalovaný nepatří do kategorie osob nebezpečných pro společnost,“ uvedl znalec při hlavním líčení. Z psychiatrického posudku dále vyplynulo, že Huleš je osobou emočně nestabilní a je závislý na drogách. „Intoxikace pervitinem u něj zvyšuje impulzivitu a vyvolává masivnější paranoiu, takže i třeba neutrální podnět vnímá vztahovačně a má pocit, že je vůči němu útočný,“ dodal znalec.

Na svobodu se Huleš vrátil v únoru 2022. Žádné polepšení ale u něj nenastalo. Naopak do posledního obvinění z vraždy jej policisté ještě dvakrát zadrželi za volantem auta, kde neměl co dělat. A také má na svědomí již zmiňované z krádeže v areálu Českých drah v Plzni, kvůli kterým nyní skončil před soudem.

Bezdomovci mu zapálili auto

Jak jej kriminalisté spojili s mrtvolou z řeky, není jasné. Policie na případ uvalila embargo. Jen stroze uvedla, že má podezřelého z loňské vraždy. „Ten mrtvý měl na sobě moje oblečení. Já to neudělal,“ řekl Huleš reportérovi Novinek, když v úterý odcházel ze soudní síně. Že měl na bezdomovce pifku, vyplynulo z jeho úterní výpovědi. „Ti zm*di mi zapálili auto,“ uvedl bez bližších podrobností.

Zavražděným byl slovenský bezdomovec, který v Plzni zhruba tři roky žil na ulici a měl přezdívku Čobol. Způsob, jak vrah s tělem naložil, otřásl i zkušenými kriminalisty. Kromě hlavy odřízl i genitálie a vyřízl většinu vnitřních orgánů. Mrtvému muži rovněž chyběla část hýždě. Zohavené tělo objevili náhodní kolemjdoucí loni v lednu pod pěší lávkou v lokalitě Pecihrádek. Ve vodě bylo asi měsíc. Po pitvě soudní lékaři jasně řekli, že šlo o násilnou smrt. Chybějící části těla policisté v řece nenašli. Později detektivové oběť identifikovali jako 33letého Slováka, který žil delší dobu mezi plzeňskými bezdomovci.

Tělo bez hlavy a s vyřízlými orgány. Policie má podezřelého z brutální vraždy v Plzni

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám