Hlavní obsah

Korupce v insolvenčním odboru? Ministr spravedlnosti Blažek se obrátil na policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Insolvenční odbor na ministerstvu spravedlnosti čelí podezření z korupce v souvislosti se zkouškami insolvenčních správců. Incident se měl odehrát před devíti lety, upozornila Česká televize. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) kvůli tomu podal na doporučení protikorupčního ředitele resortu trestní oznámení na neznámého pachatele.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek poskytl 7. září 2023 deníku Právo rozhovor

Článek

„Považuji za prokázané, že některá z osob podílejících se na organizaci zkoušek insolvenčních správců v inkriminované době poskytla přinejmenším v jednom případě předem a v rozporu se zákonem zadání neveřejné případové studie uchazeči, a to včetně vzorového řešení,“ uvedl šéf protikorupčního odboru Jiří Kapras.

Podezření se týká let 2015 až 2016, kdy vedl insolvenční agendu Blažkův již bývalý náměstek Antonín Stanislav (ODS), kterého se ministr v minulosti opakovaně zastával.

Kapras uvedl, že sám nemohl zjistit, kdo byl přímým pachatelem. Nyní to prověří policie, jak zjistila ČT.

Na možnou manipulaci upozornil jako první současný šéf odboru Jan Benýšek. Ukázal právě na Stanislava. Loni v listopadu proti němu podal podnět, ve kterém varoval před snahou ministerstva ovládnout miliardový byznys s insolvencemi.

Ministerstvo označilo tvrzení za absurdní, a to s odůvodněním, že insolvenční řízení jsou v kompetenci příslušných soudů. Vláda následně na Blažkův návrh zrušila Benýškovo místo. Ministr to zdůvodnil úsporami a odmítl, že by šlo o mstu.

Kvůli zrušení svého místa se Benýšek obrátil i na soud, kde se svou žalobou neuspěl. Od března se ale do funkce šéfa insolvenčního odboru vrátil poté, co zvítězil ve výběrovém řízení.

K 1. březnu Stanislav na funkci náměstka rezignoval, oficiálně z rodinných důvodů.

Podnět vyhozeného whistleblowera ze spravedlnosti byl důvodný, uznal kontrolor

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám