Hlavní obsah

Konflikt u klubu Martina Maxy soud uzavře až v dubnu

Právo, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOST

Ještě nejméně jednou se u mosteckého soudu setká třiatřicetiletý Martin Láter s mužem, který ho podle obžaloby vloni v květnu brutální tloukl do hlavy palicí před litvínovským klubem zpěváka Martina Maxy. Hlavní líčení s obžalovaným Martinem Stadlerem totiž v pátek soudkyně Kamila Krejcarová odročila na příští měsíc, a to mimo jiné i kvůli onemocnění Maxy.

Foto: Archiv Radůza

Úspěšná písničkářka Radůza zavítá ve čtvrtek 23. října do Zlína.

Článek

"Zbývá vyslechnout pana Maxu, který se kvůli nemoci omluvil, a přítelkyni poškozeného. Nemám zatím k dispozici ani spis k jinému incidentu před klubem Pionýr, při němž byl zraněn pan Maxa. Zatím ho má soudní znalec," vysvětlila předsedkyně senátu.

Obě záležitosti spolu mohou souviset. V prvním případě byl totiž Láter korunním svědkem, ve druhém pak obětí. K prvnímu incidentu, při němž utrpěl zranění i Maxa, došlo předloni v srpnu. "Hosta mého baru napadl Jugoslávec, já se napadeného zastal a útočník mě praštil do hlavy pistolí, z níž vyšla rána. Na chvíli jsem ztratil vědomí," řekl Právu zpěvák.

Kromě Látera vidělo útok asi deset dalších lidí. "Nejdřív útočník napadl poškozeného v baru a když zraněný čekal venku na sanitku, zaútočil na něj znovu. Mlátil ho do hlavy pažbou pistole. Maxa se s ním o zbraň začal přetahovat a křičel: Neblázni, vždyť ho zabiješ. Pak ho ten Jugoslávec praštil a vyšla rána. Nejdřív jsem myslel, že ho zasáhl," vzpomněl si na osudnou noc Láter. Rozhodl se, že vše řekne i policii.

S útočníkem se potkal

Už druhý den ho prý údajný šéf mosteckého a litvínovského podsvětí Martin Macháček přátelsky varoval, ať se do toho neplete, protože nikdo neví, co se od Jugoslávce dá očekávat. Za několik dní mu začal někdo telefonicky vyhrožovat smrtí. "Vyhrožoval mně i mé rodině. Upozorňoval mě, že všechny své blízké nedokážu ochránit," uvedl v pátek Láter. Neznámý hlas mu volal nejméně třikrát.

Za několik měsíců se Láter potkal na čerpací stanici s útočníkem, proti němuž se rozhodl vypovídat. "Před svědky se mě ptal, jestli vím, kdo je a ať si ho dobře zapamatuju, protože na něj nikdy nezapomenu," uvedl Láter.

O pár týdnů později se stal terčem brutálního útoku před klubem Pionýr. Incident, stejně jako Láterovo napadení, měl údajně zorganizovat pětatřicetiletý Macháček. Před útokem na Látera stáli se Stadlerem u baru v klubu, což potvrdil i záznam průmyslové kamery. Stadler už dříve veškerou vinu popřel. Látera údajně nezná a gumovou palici nikdy neměl. V době incidentu byl silně podnapilý, a proto si na události z květnové noci nepamatuje.

Pokud ho soud uzná vinným, hrozí mu až desetiletý trest. Martin Maxa je od úterý v péči lékařů mostecké nemocnice. Objevili u něj infekci, která napadá jaterní tkáň. Dobu léčení odhadl na dva až tři týdny.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie obvinila Maxu za rvačku na Missis 2004

Zpěvákovi Martinu Maxovi hrozí dva roky vězení. Policie ho totiž obvinila ze dvou trestných činů, kterých se měl dopustit v souvislosti s únorovou rvačkou...

Výběr článků

Načítám