Hlavní obsah

Komunista Skála před soudem odmítl vinu z popírání katyňského masakru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunista Josef Skála ve středu u soudu odmítl obžalobu, která ho viní z popírání válečného zločinu. Skála a další dva obžalovaní - Vladimír Kapal a Juraj Václavík - v diskusi zveřejněné na kanálu YouTube zpochybňovali, že katyňský masakr spáchali Sověti. Skála tato historická fakta v debatě označil za verzi zrežírovanou nacistickým ministrem propagandy Josephem Goebbelsem. Za trestný čin popírání genocidia hrozí bývalému místopředsedovi KSČM až tříleté vězení.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Obvodní soud pro Prahu 7 začal projednávat obžalobu na bývalého místopředsedu KSČM Josefa Skálu (vpředu) a na další obviněné v případu veřejného popírání katyňského masakru.

Článek

„Cítím se zcela nevinen. Nesouhlasím s popisem skutku, právní kvalifikací ani navrženým trestem,“ řekl Skála u Obvodního soudu pro Prahu 7, kam ho přišly podpořit desítky sympatizantů zejména staršího věku.

Zhruba padesátka z nich se vměstnala do jednací síně, řada dalších musela zůstat na chodbě.

Debata, které se týká obžaloba, se uskutečnila v létě roku 2020. Moderoval ji obžalovaný Vladimír Kapal ze Svobodného rádia a vedle Skály v ní diskutoval také třetí obžalovaný Juraj Václavík - amatérský historik a autor knihy, jež podle anotace „odhaluje skutky, život a vládu Josifa Vissarionoviče Stalina, člověka zakydaného hromadou špíny“.

Josefa Skálu si KSČM zvolilo za kandidáta na prezidenta

Prezidentské volby

Podle historiků vyvraždila polské válečné zajatce v Katyni v roce 1940 sovětská tajná policie NKVD. Kapal ale v pořadu podle obžaloby například uvedl, že „všechno je trošičku jinak, než se nám snaží v současné době namluvit“.

Skála zase řekl, že na vytváření nacistické legendy o NKVD od počátku spolupracovala exilová polská vláda. Exhumaci tisíců těl z hromadných hrobů označil za údajnou.

Hovořilo se také o tom, že masové popravy v terénu do hromadných hrobů byla čistě německá metoda. Kapal následně podle obžaloby záznam rozhovoru nahrál na YouTube, kde jej do nynější doby zhlédlo přes 13 000 lidí.

„Odmítám se nechat soudit za to, co patří historikům, my jsme pouze uváděli fakta,“ prohlásil stručně Kapal.

Daleko obsáhlejší výpověď poskytl vystudovaný hutní inženýr Václavík, který soudci zeširoka nastínil svou verzi dějin, podle níž jsou viníkem katyňského masakru Němci.

„Žalobu žádám zamítnout jako nemístnou. Snad na tom nejsem tak zle, abychom nemohli vyjádřit pochybnosti. Nikomu neškodím, nikoho nenabádám k nepravostem,“ podotkl.

Soudce Tomáš Hübner Václavíka po několika desítkách minut zastavil. „Nebudeme tady dokazovat historii, protože je naprosto jasné, že to udělal Sovětský svaz a jeho složky,“ řekl s tím, že stejné argumenty jako Václavík používali opakovaně skalní stalinisté, než sovětský politik Nikita Chruščov prozradil, jak to s masakrem skutečně bylo.

„Jestli mi chcete několik hodin vykládat, že Katyň spáchali Němci, tak to můžete, ale já vám neuvěřím,“ doplnil soudce za nesouhlasného hučení veřejnosti v jednací síni.

Skála, který je označován za stalinistu, se chtěl ucházet o post prezidenta republiky. Nesehnal ale dostatek podpisů od občanů. Před druhým kolem prezidentské volby se setkal s kandidátem Andrejem Babišem (ANO), což Babiš následně v médiích bagatelizoval.

Komunista Skála nesehnal podpisy, kandidovat na Hrad nebude

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám