Hlavní obsah

Klára Mauerová podle policie týrala i staršího syna Jakuba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Nejen sedmiletého Ondřeje, ale i devítiletého syna Jakuba podle policie týrala Klára Mauerová. Podle informací Brněnského deníku ji už kvůli tomu policie obvinila. Ve vazbě je v souvislosti s kauzou týrání dětí v Kuřimi kromě Kláry Mauerové i její sestra Kateřina. Policie ve středu obvinila i jejich známou Hanu Bašovou zvanou Nenci za to, že o týrání věděla a neohlásila jej.

Článek

"Jakub byl týrán podobným způsobem, jen ne zřejmě tak dlouho," potvrdil Brněnskému deníku zdroj obeznámený s případem, který si přál zůstat v anonymitě.

Sedmiletého Ondřeje zavírala podle záběrů kamery nahého a spoutaného jeho třicetiletá matka do komory pod schodištěm v pronajatém rodinném domku v Kuřimi. Chlapec mohl vykonávat tělesnou potřebu do kbelíku. Jedl se svázanýma rukama ze země. Byl trestán za drobnosti. Matka své jednání po zatčení odůvodnila tím, že nezvládla nedávný rozvod s manželem.

Otec Jakuba a Ondřeje za syny do Klokánku nesmí

Otec obou chlapců nebude moci alespoň prozatím navštěvovat chlapce v centru Klokánek. Brněnský městský soud ve čtvrtek zamítl návrh Radka Coufala na předběžné opatření, kterým chtěl získat soudní povolení k návštěvám. Podle vedoucí Klokánku Ditty Pokorné má zařízení zajistit, aby ke styku dětí s otcem nedošlo.

"Zpráva o zamítnutí mého návrhu mě naprosto šokovala" reagoval otec chlapců Radek Coufal.

Pokorná uvedla, že Klokánek teď návštěvy nedovolí. "Je to sice dočasné řešení, ale budeme se řídit názorem soudu a policie," doplnila. K Ondřejovi a Jakubovi teď nemohou ani ostatní příbuzní.

Teta chlapců Gabriela Pokorná považuje přístup úřadů a Klokánku za špatný. Děti podle ní bez rodiny strádají. "Chápeme, že je teď nemůžeme mít doma, ale že se s nimi vůbec nemůžeme vidět, jim podle mě ubližuje," uvedla.

"Pokud soud udělil zákaz, zřejmě jsou pro to skutečně vážné důvody," řekl k tomu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Jiří Sezemský. Ministerstvo prý po celou dobu usilovalo o to, aby o zákazu nebo povolení návštěv rozhodl soud, který je k tomu oprávněný, a ne zaměstnanci Klokánku nebo kdokoli jiný.

Zákaz už Klokánku doporučila policie kvůli vyšetřování

Děti se do Klokánku dostaly před šesti týdny poté, co policie našla Ondřeje nahého a svázaného v komoře domu v Kuřimi. Podle vyšetřovatelů ho tam nejméně několik měsíců pravidelně zavírala jeho matka Klára Mauerová. Ta je nyní ve vazbě, stejně jako její sestra Kateřina, která se údajně na týrání podílela.

Policie prověřuje i podíl dalších osob na týrání, pracovníkům Klokánka proto doporučila zakázat návštěvy. Rodina mohla posílat dopisy a předávat věci bez přímého kontaktu. Coufal se proti tomu ohradil a tvrdil, že se bude bránit u soudu. Poslal stížnost i ministru práce a sociálních věcí. Pracovníci centra nakonec ustoupili a návštěvy otce povolili.

Minulou neděli ale přijeli k centru prarodiče z matčiny strany a teta dětí Gabriela Pokorná. Nesli chlapcům dopis a další drobnosti a i přes zákaz si s nimi povídali přes plot. Návštěvy otce poté byly opět zakázány.

Brněnský městský soud také rozhoduje o trvalém svěření chlapců do péče. Už dříve zamítl návrhy Coufala a rodičů Kláry Mauerové, aby šli chlapci alespoň dočasně k nim. Otec Ondřeje a Jakuba se ale proti tomu odvolal a případ řeší krajský soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám