Hlavní obsah

Matce Ondřeje zpřísnili obvinění, teď jí hrozí až 12 let

Právo, Novinky, ČTK, jac, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Až dvanáct let za mřížemi může strávit Klára Mauerová, matka týraného sedmiletého Ondřeje z Kuřimi na Brněnsku. Krajský státní zástupce Petr Coufal podle svých slov vydal pokyn, aby byly skutky, kterých se měla Mauerová dopustit, kvalifikovány v přísnější sazbě.

Článek

Třicetiletá Mauerová je stíhána za zbavení osobní svobody a týrání svěřené osoby. Nově je stíhána nikoli za první ale za druhý odstavec vztahující se ke zbavení osobní svobody.

"Zjištění k případu jsou natolik závažná, že jsem k tomuto postupu vydal v uplynulých dnech pokyn. Ve čtvrtek byla obviněná o této změně informována," uvedl Coufal.

Zpřísnění kvalifikace znamená, že Krajské státní zastupitelství dneškem převzalo dozor nad kauzou, který dosud vykonávala zastupitelství z Brna a okresu Brno-venkov.

"Uložil jsem v této věci povinnost nepodávat až do odvolání médiím informace. Důvodem je jednak ohrožení pokračujícího, dosud nezvykle komplikovaného vyšetřování, jednak zveřejňování skutečností, jimiž jsou přímo ohrožována či dokonce porušována základní osobní práva občanů, kteří v této kauze nevystupují ani jako podezřelí či obvinění," informoval Coufal.

Podle něj kauza téměř přerostla v "mediální právní reality show", v níž se zapomíná na na presumpci neviny - tedy na to, že na lidi nepotrestané soudem je nutné hledět jako na nevinné.

Doposud hrozilo Maurové osmileté vězení stejně, jako tetě malého Ondřeje Kateřině Mauerové, která byla v případu také obviněna. Podle kriminalistů se podílela na držení synovce v nedůstojných podmínkách v rodinném domě v Kuřimi. [celá zpráva]

Mauerovou stíhají policisté za to, že od prosince 2006 zavírala svého svázaného a nahého syna do komory rodinného domku, který měla v Kuřimi pronajatý.

Dítě žilo v nedůstojných podmínkách izolováno od okolního světa. Tělesnou potřebu vykonávalo do kbelíku, jedlo se spoutanýma rukama. Matka týrání odůvodnila tím, že nezvládla situaci, do níž se dostala po rozvodu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Policie obvinila i tetu týraného Ondřeje

Kriminalisté ve čtvrtek obvinili Kateřinu Mauerovou, sestru Kláry Mauerové podezřelé z týrání svého sedmiletého syna Ondřeje. Za to, že se podílela na držení...

Výběr článků

Načítám