Hlavní obsah

Kinský už nežaluje galerii o vydání Paláce Kinských

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

František Oldřich Kinský již nežaluje Národní galerii o vydání paláce Kinských na Staroměstském náměstí. Novinářům to v pátek oznámil generální ředitel Národní galerie v Praze Milan Knížák. Odvolává se na usnesení Obvodního soudu pro Prahu 1, který 23. září zastavil řízení vedené proti galerii.

Foto: Petr Mráček

Vanda Károlyi

Článek

Podle právníka Kinského ale trvá žaloba na český stát, respektive na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

"Stáhli jsme žalobu proti NG, protože nám nic jiného nezbývá vzhledem k právní skutečnosti, že palác Kinských byl označen v 50. letech za národní kulturní památku. Taková věc v případě soudního sporu musí být projednávána za účasti Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových," řekl právní zástupce Kinského Jaroslav Čapek novinářům. Podle něho stačí, když je v žalobě zahrnut úřad, a nikoli již samotná galerie. Prohlásil, že spor pokračuje dál, jen se změnily žalované subjekty.

Právník galerie Aleš Pejchal s tím ale nesouhlasí. "Podle našeho názoru vzetím žaloby zpět toto řízení končí. Pokud by se pan Kinský chtěl domáhat nějakého majetku NG, musel by podat novou žalobu," řekl. Zdůvodnil to tím, že galerie není organizační složkou státu, protože nebyla zřízena ústředním státním orgánem, ale zákonem z roku 1949.

"V tomto případě není ze zákona dáno, aby majetek, se kterým hospodaří Národní galerie v Praze, zastupoval Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, on může ve sporu vystupovat jen jako účastník na straně žalované," dodal Pejchal.

Kinský by prý galerii nevyhnal

Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Jaromír Jirsa ČTK minulý týden řekl, že se soud začne sporem Kinského se státem o palác zabývat pravděpodobně v prosinci. Podle Jirsy Čapek podal původně žalobu proti České republice-Národní galerii, což jsou ale dva samostatné subjekty. Poté žaloval pouze galerii a nyní jenom republiku.

Spis má pražský městský soud. Soudkyně z obvodu totiž rozhodla, že žalobce musí uhradit náklady řízení vzniklé pozměňováním žaloby. Právník Kinského se ale odvolal.

Kinský, který žije v Argentině, již dříve prohlásil, že by rád v paláci na Staroměstském náměstí bydlel. V případě soudního vítězství by galerii prý nevystěhoval a většinu prostor by jí pronajal.

Reklama

Související články

Kinský chce žít v Praze v Paláci Kinských

František Oldřich Kinský chce z Argentiny přesídlit do Prahy. Své sídlo by si rád zřídil v prostorách Paláce Kinských na Staroměstském náměstí. Pokud...

Kinský prohrál dva první spory na Děčínsku

František Oldřich Kinský prohrál obě čtvrteční pře u děčínského okresního soudu, kde se domáhal loveckého zámečku Tokáň a majetku v obci Jiřetín pod Jedlovou,...

Výběr článků

Načítám