Hlavní obsah

Kauze Opencard hrozí promlčení, nové trestní oznámení dostali Ištvanovi lidé

– Praha • Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

Městské státní zastupitelství v Praze údajně blokuje vyšetřování kauzy Opencard, oznamovatelé proto nové trestní oznámení podali k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci vedenému Ivo Ištvanem.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Článek

Bývalá pražská zastupitelka Jana Ryšlinková spolu s nevládní organizací Pražské fórum podala k Ištvanovým podřízeným podnět prošetřit nestandardní způsob vyšetřování kauzy pražskými orgány policie a státního zastupitelství.

Zdůrazňují fakt, že přes jasně označená pochybení ve vyšetřování, která vyplývají i ze závěrečné zprávy parlamentní vyšetřovací komise k Opencard, případ stále leží na Městském státním zastupitelství v Praze.

„Času zbývá málo, případ bude promlčen za pouhých 15 měsíců,“ uvedla Tereza Kněžourková z Pražského fóra.

„Podnět můžete podat kamkoli. Vždy se ale postoupí věcně a místně příslušnému státnímu zastupitelství,“ upozornil Právo Ištvan.

„Kdyby šlo o podnět k výkonu dohledu nad Městským státním zastupitelstvím v Praze, ten samozřejmě vykonává Vrchní státní zastupitelství v Praze. Jedině pokud by mu něco bránilo, pak by bylo možné, aby Nejvyšší státní zastupitelství delegovalo výkon dohledu nám,“ podotkl olomoucký Vrchní státní zástupce.

Obdobně se vyjádřila i Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. „Je na olomouckém státním zastupitelství, zda to vyhodnotí jako trestní oznámení nebo podnět k výkonu dohledu. Podnět k výkonu dohledu by běžně poslali k nám,“ řekla Právu Bradáčová.

Kam zmizely milióny?

„Mohlo by se přistoupit i k dohledu nad dohledem, kdyby to postoupili na Nejvyšší státní zastupitelství,“ dodala pražská vrchní žalobkyně.

Oznamovatelka Ryšlinková Právu potvrdila, že s právníky konzultovala všechny možnosti a sama očekává, jak se olomoucké státní zastupitelství k věci postaví. Pražským žalobcům však nevěří. „Na základě mého trestního oznámení byla (v kauze Opencard, pozn. red.) obviněna skupina řadových úředníků. Musíme se ale ptát: Kdo měl z celého případu prospěch? Kam šlo zmizelých 800 miliónů?“ podotkla Ryšlinková.

„Státní zastupitelství v Praze tuto základní otázku pominulo. Proto jsme nové skutečnosti oznámili státnímu zastupitelství v Olomouci. Doufáme, že lidé kolem pana Ištvana dokážou tento případ dotáhnout do spravedlivého konce,” dodala.

Aktivistům vadí hlavně to, že vyšetřování případu nebylo obnoveno ani půl roku od závěru parlamentní vyšetřovací komise, která konstatovala řadu pochybností nad postupem policejních orgánů.

„Zpráva parlamentní vyšetřovací komise jednoznačně říká, že se policie i státní zástupkyně odchýlily od původního trestního oznámení Ryšlinkové z roku 2009, které zdůrazňuje politickou odpovědnost,“ poznamenala Tereza Kněžourková z organizace Pražské fórum, která se k oznámení připojila.

„Doplnění dává důraz na politickou zodpovědnost, která byla překvapivě vztažena jen na Radu primátora Svobody, zatímco radní kolem Pavla Béma nikdy nebyli ani obviněni. Také tyto kroky jdou za státní zástupkyní (Dagmar) Máchovou,“ podotkla aktivistka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám