Hlavní obsah

Kauza Metyl: hlavní distributor se doznal, hlavní míchač a šéf firmy vinu popírají

Právo, Aleš Fuksa
Zlín

Jeden ze tří hlavních obžalovaných v metanolové aféře, distributor Jiří Vacula z Podkopné Lhoty na Zlínsku se doznal, že odebral deset tisíc litrů lihu od míchače metanolu Rudolfa Fiana. Ve středu to řekl ve své výpovědi u Krajského soudu ve Zlíně.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaní se radí se svými obhájci. V černém saku vlevo jeden z hlavních údajných viníků Tomáš Křepela.

Článek

Další dva hlavní obvinění, Fian s jednatelem firmy na výrobu autokosmetiky Carlogic Tomášem Křepelou naopak tvrdí, že od nich Vacula odebral až 8. září pouze 4000 litrů koncentrátu nemrznoucí směsi do ostřikovačů, do které přidávali 66 procent metanolu.

Vacula však u soudu prohlásil, že nemrznoucí směsi odebral mnohem víc. „Fian mi dovezl první dodávku mé objednávky 27. srpna. Šlo o čtyři tisíce litrů lihu. Byl původně někde ze slovenského lihovaru,“ uvedl Vacula s tím, že v dalších dvou dodávkách odebral po třech tisících litrech, naposledy 8. září. „Křepela tvrdil, že je dopravce, Fian řešil finance,“ řekl Vacula.

Chci vyjádřit lítost pozůstalým i poškozeným. Má společnost Carlogic ale nemá na metanolové kauze žádný podíl.
obžalovaný Křepela

„Je mi nesmírně líto toho, co se stalo. Nemůžu to pochopit. Nepoznali jsme, že líh může být závadný. Ani v nejčernějším snu mě nenapadlo, že může být v lihu jed,“ konstatoval Vacula. Fian s Křepelou tvrdí, že se jedná o komplot Vaculy, policie a státního zastupitelství.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zleva vpředu sedí Rudolf Fian, Jiří Vacula, Tomáš Křepela a Robert Sedlařík.

„Mrzí mě metanolová kauza. Chci vyjádřit lítost pozůstalým i poškozeným. Má společnost Carlogic ale nemá na metanolové kauze žádný podíl. Jsme výrobci autokosmetiky,“ tvrdí Křepela, v jehož firmě byl Fian zaměstnán jako obchodní zástupce.

Do nemrznoucí směsi přidávali metanol 

Křepela mimo jiné přiznal, že k výrobě nemrznoucí směsi začala jeho společnost po roce 2011 používat metanol. „Začali jej používat konkurenti. Proto jsem začal experimentovat i já. Jiná varianta než nahradit etanol nebyla. Bylo to nejlevnější,“ poznamenal Křepela.

Trojici nejvýše postavených obžalovaných v metanolové chobotnici, ve které se zpovídá 31 obviněných osob, hrozí za obecné ohrožení až doživotí. Předseda senátu Radomír Koudela však nevyloučil, že z obecného ohrožení se mohou zpovídat i další obžalovaní, které řeší zlínský senát.

Foto: ti, Právo

Schéma metanolové chobotnice

Jeden z údajných největších odběratelů Martin Jirout z Horní Olešnice na Trutnovsku již obžalobě z obecného ohrožení čelí. Ostatních šest lidí je však obžalováno s úmyslného ohrožení zdraví závadnými potravinami se sazbou až osm let. Není tak vyloučeno, že v závěrečném návrhu se může trestný čin obecného ohrožení týkat více osob.

„Jedná se o Aleše Svobodu, Martina Cekotu, Viktora Koláčka, Libora Vanderku a Alexandra Jordána. Jejich jednání může být právně kvalifikováno pro mnohem vážnější trestnou činnost,“ připustil předseda senátu Koudela.

Líh zkoušel chemik 

Vacula odebíral od Fiana líh i dříve, a to v objemu několika tisíc litrů. „Nikdy s ním ale nebyly problémy,“ poznamenal Vacula. Ten si líh nechal pokaždé přeměřovat lihoměrem a chuťově vyzkoušet chemikem. Metanol odhalil v poslední dodávce z 8. září až rozbor, který si nechal Vacula po zjištění prvních úmrtí přes postaršího chemika udělat podle svých slov na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.

Poté se s Fianem domluvil, že 4400 litrů smrtící směsi vrátí do opavského skladu, kde byla látka smíchána.

Hlavní míchač Fian ve středu u soudu vyloučil, že by Vaculovi dodal líh určený k výrobě lihovin. Protiřečil si tak oproti dvěma svým původním výpovědím na policii, ve kterých se doznal.

Metanolová aféra začala 3. září 2012 a vyžádala si pět desítek obětí. Obžaloba postihuje jen období do konce roku 2012. Státní zástupce ji podal na 31 lidí. Deset z nich je souzeno ve Zlíně, zbylé případy projednají jiné soudy. Obžaloba klade za vinu hlavním aktérům 38 mrtvých a dalších 79 intoxikovaných včetně lidí s trvale poškozeným zdravím.

Reklama

Související témata:

Související články

Spis kauzy Metyl: otřesné čtení

Za dva týdny začne ve Zlíně proces, který nemá v české historii obdoby. V aféře Metyl je obžalováno 29 mužů a dvě ženy, mezi nimi hlavní strůjci metanolové...

Výběr článků

Načítám