Hlavní obsah

Kauza H-Systém: šéfové Svatopluka propuštěni z vazby

Právo, lek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soudce pražského městského soudu propustil ve středu z vazby Ivana Krále a Pavla Středu, kteří založili po krachu H-Systému bytové družstvo Svatopluk sdružující část oklamaných klientů. Poté líčení odročil na leden. Oba šéfy družstva vyprovázel ze soudní síně nadšený potlest desítek přítomných členů Svatopluka.

Foto: Zdroj : MMO

První ostravské miminko 2014 je holčička: Městská nemocnice Ostrava. 2.1.2014

Článek

Soudce své rozhodnutí vysvětlil tím, že už vyslechl všechny svědky, které potřeboval, tudíž pominuly důvody pro vazbu u Krále i Středy.

Členové Svatopluka se rozhodli dostavět si domky na vlastní náklady přesto, že už za ně jednou zaplatili. Žalobce je nicméně postavil před soud proto, že údajně jednali v neprospěch ostatních klientů H-Systému, kteří do spolku nevstoupili.

Hlavním obžalovaným ve čtrnáct měsíců trvajícím procesu je zakladatel H-Systému Petr Smetka, který ještě dnes dopoledne nabídl, že půjde do vazby místo nich. "Vyzývám pana (soudce Kamila) Kydalku, ať zamezí zastrašování klientů, propustí pana Krále a Středu, a ať zavře do vazby místo nich mne. Trvám na tom, že jsem H-Systém nevytuneloval," řekl podle ČTK Smetka.

Bydlící rodiny se mají vystěhovat

Smetka také včera zaslal otevřený dopis prezidentovi Václavu Klausovi, ve kterém jej prosí, aby se postavil na stranu poškozených klientů a aby se vahou své osobnosti a úřadu postaral o spravedlnost pro ně.

Smetka rovněž upozorňuje na to, že část bydlících družstevníků, kteří jako jedni z mála dostali domky, se z nich zřejmě bude muset vystěhovat. Konkursní správce již totiž před soudem vyhrál, byť zatím nepravomocně, žalobu v souvislosti se zahrnutím těchto nemovitostí do konkursní podstaty. Smetka zaslal dopis zároveň i předsedovi vlády, ministrovi spravedlnosti a dalším.

Reklama

Související články

Začíná další kolo procesu H-Systém

Po více než dvouměsíční přestávce v pondělí pokračuje jeden z největších procesů české justice, H-Systém. U pražského městského soudu bude postupně svědčit...

Kauza H-Systém: dva obžalovaní do vazby

Dva z šestice manažerů obžalovaných za podvody v souvislosti s krachem H-Systému byli ve středu vzati do vazby. Podle soudce Kamila Kydalky totiž ovlivňovali...

Výběr článků

Načítám