Hlavní obsah

Karbon Invest: Zatčení šéfů je ostudou české vlády

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Za ostudu české vlády označila společnost Karbon Invest, která je spolumajitelem Ostravsko-karvinských dolů (OKD), trestní stíhání svého ředitele a předsedy představenstva OKD Viktora Koláčka a také předsedy dozorčí rady firmy Petra Otavy a Jana Przybyly, který byl dříve místopředsedou představenstva podniku.

Foto: Dana Ehlová

Informační centrum v Dobrušce připravilo před koncem roku několik novinek a vánočních překvapení.

Článek

Právu to sdělil mluvčí Karbon Investu Jiří Hrabovský.

Ve středečním prohlášení, nazvaném Nedáme se zastrašit!, vedení Karbon Investu obvinění Koláčka a dalších dvou manažerů označuje za nedůstojný pokus ovlivnit závěrečnou fázi privatizace OKD a severočeských hnědouhelných dolů.

"Policejní akce je absurdní zejména proto, že anonymní udání je postaveno na zpochybnění mandátních smluv mezi Karbon Investem a společnostmi OKD a ČMD. Tvrdí, že obvinění se obohatili na úkor jedné ze smluvních stran. To rozhodně odmítáme jako nepodloženou, lživou, účelovou konstrukci," uvedl Hrabovský.

Mandátní smlouvy, o které se policie zajímá, podle něj mnohokrát projednávaly valné hromady uvedených firem. "Jejich plné znění bylo k dispozici všem akcionářům. Zástupci státu nikdy nevznesli proti těmto smlouvám jedinou námitku či protest," vysvětluje Hrabovský z agentury Ewing Public Relations.

Karbon Invest: vyšetřování bude zastaveno

Podle Hrabovského není zatčení manažerů dolů prvním případem, kdy stát takto zasahuje do obchodních záležitostí Karbon Investu. "Nepochybujeme ale o tom, že i tentokrát bude vyšetřování zastaveno. I když ti, kdo chtějí náš koncern tímto způsobem poškozovat, dosáhli svého: v televizi a v tisku byly záběry pana Viktora Koláčka s pouty na rukou," dodává Hrabovský.

Kalda: zatýkání nebylo záměrně načasováno

Státní zástupce Karel Kalda z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Ostravě řekl, že u podobných případů jsou podobné útoky na orgány činné v trestním řízení běžné. "Ze záměrného načasování zahájení trestního stíhání jsme obviňovaní poměrně často. Ale pokud informace v určité fázi vyšetřování zakládají podezření z trestného činu a jsou známa i jména podezřelých osob, je policejní orgán povinen neprodleně zahájit trestní stíhání," řekl Kalda. "Nepochybuji o tom, že i za dva, za tři měsíce, nebo i později, by bylo zatčení spojováno zase s jinými událostmi, kterých je kolem tak velkých firem stále mnoho," dodal Kalda.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie zatkla uhlobarona Koláčka

Policie v pátek zatkla majitele Ostravsko-karvinských dolů Viktora Koláčka. Spolu s ním byl zatčen i bývalý místopředseda představenstva OKD Jan Przybyla....

Výběr článků

Načítám