Hlavní obsah

Kajínek znovu žádá o milost, i po 20 letech popírá vinu

Právo, Radim Vaculík

Právě ve čtvrtek uplyne přesně dvacet let ode dne, kdy v plzeňských borských serpentinách vrah zastřelil podnikatele Štefana Jandu, jeho bodyguarda Juliána Pokoše a těžce zranil bratra druhého z mužů Vojtěcha Pokoše.

Foto: Právo

Jiří Kajínek u Krajského soudu v Plzni při jednání o obnovení procesu z roku 2005.

Článek

Za dvě vraždy a pokus o třetí si s dvouměsíčním přerušením kvůli útěku z věznice Mírov stále odpykává trest na doživotí zřejmě nejznámější český vězeň Jiří Kajínek (52), a pokud nedojde k nějakému zvratu v této kauze, měl by se dostat na svobodu nejdříve v roce 2022.

Kajínek, který nyní sedí opět na Mírově, se proslavil útěkem z této nejpřísnější věznice v Česku v říjnu 2000. Dodnes tvrdí, že čin nespáchal, a opakovaně bojuje o otevření svého případu.

Zatím však neuspěl ani se dvěma návrhy na obnovu procesu, ani se stížnostmi pro porušení zákona podanými postupně hned dvěma ministry spravedlnosti a ani s žádostmi o milost. V těch mu nevyhověl jak Václav Havel, tak jeho nástupce Václav Klaus.

Jak už Právo před časem informovalo, Kajínkův staronový obhájce Tomáš Zejda chystá třetí žádost v řadě, která tentokrát poputuje na stůl novému prezidentu Miloši Zemanovi. „Podám ji příští týden,“ řekl ve středu Zejda Právu.

Redakci se v posledních letech podařilo podrobně vyzpovídat oba hlavní aktéry této kauzy, tedy Kajínka i jediného přeživšího Vojtěcha Pokoše (43). První trvá tvrdošíjně na tom, že nestřílel, a zároveň zpochybnil práci tehdejších policejních vyšetřovatelů i řadu důkazů.

Hlavní svědek: Střílel Kajínek

„Mám doživotí za něco, co jsem neudělal. Já bych třeba pochopil, kdyby si s tím dali aspoň tu práci a tu sviňárnu udělali tak, aby to bylo neprůstřelné. Vy jste zmínil všechny ty soudy, které tu věc zkoumaly. Jak je možné, že se tváří, že se nic nestalo? To je pro mě nepochopitelné,“ řekl Kajínek předloni v březnu Právu v rozhovoru ve věznici v Karviné.

Jenže i hlavní svědek obžaloby Pokoš si po letech stál za svým, tedy opačným tvrzením.

Na dotaz, kdo 30. května 1993 v Plzni střílel, uvedl v říjnu 2010 v exkluzivním rozhovoru pro Právo jasně: „Kajínek. V té době jsem nevěděl, že se jmenuje Kajínek... Byl chladnokrevný.“

Pokoš mu dodnes neodpustil, že při střelbě zemřel jeho bratr, dokonce prý zprvu uvažoval o osobní mstě.

Na otázku, zda bere jako zadostiučinění fakt, že Kajínek dostal doživotí, reagoval v roce 2010 ostře: „Možná bych byl radši, kdyby byl trest smrti. Už by byl klid.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám